oranssipukuinen mies tekee ruuvipaalu perustuksia

Lohjalaisen Ortkivi Oy:n verkkosivuilla kerrotaan, että VTT on todennut ruuviperustuksen soveltuvan myös raskaaseen rakentamiseen. Ortkiven toimitusjohtaja Matti Tiikkainen sanoo suomalaisten rakennesuunnittelijoiden ”pelkäävän” ruuviperustusta.

”Olemme PDA-mittauksella (dynaaminen koekuormitus) testanneet ruuvipaalujen kestämistä. Parhaimmillaan saimme 300 kilonewtonin lukeman, joka soveltuu omakotitalon perustamiseen. Kuhunkin maaperään soveltuva kantavuus on haettavissa”, Tiikkainen kertoo.

Samoin päättelee porvoolaisen Paalupiste Oy:n toimitusjohtaja Kaarle Tuomi.

”On iso työ saada suunnittelijat tietoisiksi ruuviperustuksesta. Ehkä aineistoa ei ole vielä tarpeeksi. Meillä tosin olisivat suunnittelijoille ruuvipaalujen geotekninen mitoitusohje, kantavuustaulukot ja ruuvipaalujen määritysohjelma”, Tuomi sanoo.

Myös ylöjärveläisen Telapari Oy:n Antti Takala on samoilla linjoilla. Takala sanoo poranneensa 12 vuodessa noin kymmenentuhatta paalua.

”Paljon näitä tehdään, mutta rakennesuunnittelijat eivät vielä tunne asennusmenetelmää eivätkä siten pidä sitä luotettavana.”

Rakennusten perustamista pidetään yhtenä rakentamisen hitaimmista vaiheista. Kaivaminen, eristäminen, muotti- ja valutyöt vievät myös kosolti euroja rakennuttajalta.

Vaan ruuvipaalutuksessa ei tarvita routaeristystä, kun kierrelaippa kaivetaan routarajan alapuolelle. Ei tarvita mittavia maansiirtotöitä eikä salaojitusta, puhumattakaan valu- ja muottitöistä.

Ruuvipaalu koostuu teräsputkesta, kärkikappaleesta sekä yhdestä tai useasta kierrelaipasta. Laippoja lisäämällä ruuvin pituutta voi vähentää. Ruuvipaalut asennetaan maahan myötäpäivään kiertämällä, jolloin kierrelaippa vetää paalun maahan. Kierrelaippa suurentaa ruuvipaalun kärjen pinta-alaa, mikä lisää kantavuutta ja vetolujuutta.

Koneasennettava ruuvipaalu asennetaan hydraulisella pyöritysmoottorilla, joka kiinnitetään yleensä kaivinkoneeseen tai etukuormaajaan.

Vetoluja ratkaisu kantaa hyvin. Ruuveja voidaan käyttää niin uudisrakennuksiin ja laajennuksiin kuin mökin perustuksiin, laitureihin ja aitoihin.

Ennen ruuvipaalujen asennusta pitää selvittää, kulkeeko asennuspaikalla sähkö-, puhelin-, tietoliikennekaapeleita tai viemärilinjoja, joita paalu voisi maahan kiertyessään vahingoittaa.

Ruuvit ovat edullisia kuljetettavia ja varastoitavia. Nopea asennus vähentää työ- ja kalustokustannuksia. Asennus onnistuu kaikissa sääoloissa, ja rakennelmaa voi alkaa heti käyttää.

Kevyimmän ruuvipaalun voi kiertää maahan käsivoimin. Tällöin vaikkapa rautakangella tehdään noin 20 sentin lähtöreikä ja paalu kierretään myötäpäivään, haluttuun korkoon asti.

Ruuvi toimii rakennelmien perustuspilarin lisäksi kiinnikkeenä muihin rakennelmiin. Tällöin paalun pää varustetaan esimerkiksi U-kengällä, latta- tai pulttikiinnikkeillä. Paalu on myös kierrätettävissä, joten se soveltuu hyvin myös tilapäisiin rakennelmiin.