Asuntomessut Tuusulassa -tapahtuma päättyi viikonloppuna. Messujen jälkeen alueelle rakentuu 15 000 asukkaan asuinalue.

Tuusulan keskuksen Hyrylän kupeessa oleva Rykmentinpuisto toimii Asuntomessujen näyttämönä vielä tämän viikonlopun. Sen jälkeen alue kasvaa kaikkiaan 15 000 asukkaan asuinalueeksi.

Rykmentinpuiston energiavisiona on, että alueesta suunnitellaan ja rakennetaan mahdollisimman ympäristöystävällinen ja energiatehokas asuinalue. Lähtökohtana on paikallisesti tuotettu, uusiutuvaan energiaan perustuva energiaratkaisu, jossa huomioidaan asukkaiden tarpeet, koko elinkaaren kattavat asumisen kustannukset ja uusien innovaatioiden pilotointi.

Uusiutuvaa energiaa

Lämmitysmuodolla on suuri merkitys pientalokohteessa, sillä pientalon energiantarve muodostuu suurimmaksi osaksi lämmityksestä.

Tuusulan asuntomessualueesta on muodostunut eri tahojen yhteistyön avulla energiatehokas ja ympäristöystävällinen asuinalue, jonka energiaratkaisu perustuu uusiutuviin, paikallisiin energianlähteisiin.

Alueen lämmitysenergiasta 80% on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä.

–Tähän on päästy lämpöpumppuratkaisuilla ja kaukolämmöllä, joka messualueella on läheisellä Järvenpään biovoimalaitoksella tuotettua hiilineutraalia kaukolämpöä, kertoo projektipäällikkö Katerina Zaitseva Tuusulan kunnasta.

Asuntomessualueen yleisimmät lämmitysmuodot ovat kaukolämpö ja poistoilmalämpöpumppu, molemmat 30 %:n osuudella. Seuraavaksi yleisin lämmitysmuoto on maalämpö, 20 %:n osuudella.  Messukohteissa on toteutettu myös integroituja aurinkopaneeliasennuksia sekä pientaloissa että kerrostalossa.

Tavoitteet korkealla energiatehokkuuden edistämisessä

Tuusulassa aiotaankin jatkaa asuntomessualueella hyväksi todettujen käytäntöjen jakamista. Kunnan tavoitteena on, että tulevaisuuden rakentaminen ja asuminen kehittyvät yhä ympäristöystävällisemmiksi.

”Esimerkiksi olemme päättäneet kunnassa, että käytämme tästä eteenpäin julkisten rakennushankkeidemme suunnittelun ja rakentamisen ohjauskeinona energialaskelmien lisäksi myös hiilijalanjälkilaskelmia”, Zaitseva kertoo.

– Haluamme jatkaa yhteistyötä eri yhteistyökumppaneiden kanssa ja olla osana luomassa uusia ratkaisuja, Zaitseva jatkaa.

Yhteistyön konkretisoituu seuraavaksi asuntomessualueen välittömään läheisyyteen suunnitellun maailman ensimmäisen hiilineutraalin asuinalueen kautta. MyTown!-hankkeen toteuttaa Hirsitaloteollisuus HTT ry.