Vesiputkien jäätyminen paljastuu sään lauhtumisen myötä. Vesiputkien jäätyminen voi aiheuttaa pulmia niin pientaloissa kuin vanhoissa kerrostaloissa.

Vesiputkien jäätyminen koettelee vanhoja asuinrakennuksia, kesäpaikkoja ja harvoin käytössä olevia varastotiloja. Vanhassa pientalossa asuva saattaa syystä olla pakkasella huolissaan putkiston kestävyydestä. Kupariset käyttövesiputket voivat olla piiloon eli rakenteisiin asennettuja. Jos putki pääsee jäätymään, käyttövettä ei tule. Putken repeytyminen voi aiheuttaa suurenkin vahingon.

Kupariputken tekniseksi käyttöiäksi lasketaan 30–40 vuotta. Käyttöikää lyhentävät muun muassa heikot liitokset, putken eläminen ja heikko vedenlaatu.

Nykyisin käyttövesiputket asennetaan näkyviin, jotta vuodot pystytään paikallistamaan ja huoltotyöt helpottumaan. Kuparin rinnalle ovat tulleet muovi- ja komposiittiputket.

Miten vesiputkien jäätyminen tapahtuu?

Putkisto voi jäätyä sisällä ja ulkona. Arkoja kohtia ovat esimerkiksi kylmä käyttövesiputki viileässä kellarissa, suihku harvoin käytettävässä vierashuoneessa, putken ja talon liitoskohta tai liian lähellä maanpintaa oleva putki.

Putket tulee asentaa routarajan alapuolelle ja eristää riittävän hyvin. Routa ulottuu Suomessa maanpinnasta jopa kahden metrin syvyyteen. Etelässä routaa on yleensä vähemmän ja pohjoisessa enemmän. Lumipeite ja aikaisin maahan satanut lumi suojaavat maata ja myös vesiputkia jäätymiseltä.

Pitkäkestoinen ja kylmä sääjakso sekä sen jälkeinen lauhtuminen ovat putkiston stressitestejä. Useamman pakkaspäivän jälkeen säätila voi vaihtua nopeasti. Lämpötilan muutos saattaa olla kymmeniä asteita, kun kireästä pakkasesta siirrytään suojasäähän.

Äkillinen lauhtuminen pistää vesiputken tiukille, jos se on elinkaarensa loppupäässä ja eristäminen on vaatimatonta. Putki saattaa ratketa, siitä saattaa tihkua vettä ja repeämän suuretessa vettä voi tulvehtia rakennukseen. Vesivahinko on tosiasia, jos ketään ei ole kotona tai tapahtumaan reagoidaan liian hitaasti. Pääsulkuventtiili tulisi saada äkkiä kiinni lisävaurioiden estämiseksi.

Putkisto jäätyy, jos putkessa olevan veden lämpötila laskee alle nollan celsius-asteen. Silloin vesi jäätyy ja putki tukkeutuu. Virtaava vesikin voi jäätyä.

Miten jäätymisen voi estää?

Jäätymisen todennäköisyys riippuu siitä, kuinka alas putkea ympäröivä lämpötila laskee ja kuinka suuri veden virtaus putkessa on. Vesihanan voi jättää tippumaan kriittisissä tiloissa. Vettä kuluu, mutta todennäköisesti putkiston jäätyminen saadaan estettyä.

Jäätyminen alkaa vesiputken reunalta ja etenee siihen asti, kunnes putki on täysin ummessa eikä vettä tule tippaakaan. Kovalla pakkasella jäätyminen jatkuu, mutta jää kutistuu putken sisällä ja reunoille pääsee lisää vettä. Myös tämä vesi jäätyy, ja sen jälkeen seuraa ongelmia. Putki halkeaa sään lauhtuessa ja putken sisällä oleva jää laajenee lämpötilan muutoksen seurauksena.

Toiset uskovat teoriaan, että putki on kovilla pakkasilla jäätynyt ja haljennut, mutta jää pitää putken kasassa. Vasta ilman lämmetessä sulava jää runtelee putken ja tekee siihen vuotavan reiän.

Uskotaan myös, että kylmä etenee rakenteissa vielä säiden lauhduttuakin. Vaikka ulkona olisi jo suojasää, rakenteet lämpenevät säätilaa hitaammin. Putket saattavat näiden syiden vuoksi rikkoutua, kun samalla sisälämmitystäkin vähennetään.

Nyt se paukahti!

Putkiston rikkoutuminen on ikävä tapahtuma ja pahimmillaan iso taloudellinen menetys. Jos putkirikkoa ei huomata tai kotona ei olla, vesivahinko on todennäköinen. Rakenteet kastuvat ja tiedossa on kallis remontti. Naapuriavusta kannattaa sopia lomamatkan ajaksi. Vieraassakin paikassa nukkuu hyvin, kun tietää jonkun valvovan kiinteistöä.

Myös nykytekniikka tarjoaa apua. Älypuhelimeen saa tiedon veden kulutuksen muutoksista ja toimiin ehditään ryhtyä ennen suurempaa vahinkoa.

Kiinteistön omistaja pääsee helpommalla, jos vesiputki on vain jäässä eikä vuotoa vielä esiinny. Putki pitää kuitenkin sulattaa ja vesi saada jälleen virtaamaan. Sulatus on tehtävä varovasti lisävahinkojen estämiseksi. Harrastelija saattaa laittaa jopa avotulen putken alle pulmasta päästäkseen. Näin ei tule tehdä, sillä putki voi vaurioitua ja rakenteet syttyä tuleen.

Paras on kutsua lvi-alan ammattilainen paikalle ja pyytää häntä hoitamaan putkisto jälleen kuntoon. Ammattihenkilö käyttää sulatukseen höyryä, toimii viisaasti ja varovasti eikä saata ympäristöä vaaraan. Ammattilaisen työllä on myös takuu. Jos jotain sattuu, vakuutukset ovat kunnossa.

Lue lisää:

Paukkupakkanen lisää putkien jäätymisriskiä: Näin torjut jäätymisen ja vesivahingon