Uudisrakentaja tai remontoija voi säästää kuluissa tekemällä osan töistä itse. Pesutilojen rakentamisessa tai remontoimisessa ei ole lakisääteistä estettä omatoimisuudelle. Pitää vain tietää mitä tekee.

Asuntoyhtiössä isännöitsijä vaatii usein vedeneristykset teetettäväksi ammattilaisella, jolla on joko vedeneristevalmistajan koulutus tai hän on VTT:n henkilösertifioima märkätila-asentaja. Usein taloyhtiöissä vaaditaan remontille myös ulkopuolinen tarkastaja, joka valvoo ja suorittaa kohteessa vaatimuksenmukaisuustarkastuksia.

Jos olet ryhtymässä pesuhuoneremonttiin osakehuoneistossa, ota yhteyttä isännöitsijään hyvissä ajoin ennen remonttia. Omakotiasukkaan kannattaa muistaa, että asunnon terveellisyyteen tai turvallisuuteen vaikuttava remontti vaatii rakennusluvan.

Tarkista pintamateriaali

Vedeneristystyötä itse tehtäessä on tärkeää aloittaa eristettävän pinnan määrittämisellä. Laattapintojen alustan on oltava mahdollisimman elämätöntä materiaalia. Järkevin materiaali seinissä ja lattiassa on kiviaines.

Kiviseinien tasoitukset tulisi tehdä märkätiloihin soveltuvilla sementtipohjaisilla tasoitteilla. Kiviaineisissa materiaaleissa etuna on, että kivi ei lahoa, jos vedeneristys pettää.

Levyrakenteisten seinien materiaalin olisi myös hyvä olla elämätöntä eikä se saisi sisältää orgaanista materiaalia. Vesitiiveys tehdään oikeaoppisella vedeneristyksellä.

Vedeneristeeksi kannattaa valita tuotteita, joilla on VTT:n tuotesertifikaatti. Ison valmistajan tuotteiden etu on, että mahdollisen reklamaation sattuessa sillä on mahdollisuus kantaa vastuu tuotteessa havaittavasta virheestä.

Lattian kaadot hallintaan

Tarkista seinien suoruus ja lattioiden kaadot ennen vedeneristystyön aloittamista. Ole tarkkana etenkin seinänvierissä: niissä kaadot ovat usein päin seiniä eivätkä kohti kaivoa. Tarkista erikseen, ettei kaivon juurella ole kuoppaa, johon vesi jää seisomaan.

Älä yritä tehdä kaatoja saunasta pesuhuoneen puolelle, vaan asenna kuivakaivo suosiolla saunaan. Lattiakaatojen olisi oltava kaivon ympärillä 1/50 vähintään metrin halkaisijalta, sen ulkopuolella riittää 1/100.

Varmista ennen vedeneristystyön aloittamista, ettei eristettävillä pinnoilla ole pieniä nystyröitä eli laastin tai tasoitteen kokkareita. Siveltävä tai telattava vedeneriste valuu niiden päältä pois, eikä riittävää kalvopaksuutta saavuteta. Laastikampa rikkoo herkästi ohuen vedeneristekalvon nystyrän päältä ja koko hommasta tulee susi.

Pintojen neliömäärä ratkaisee

Laske tarkasti sekä seinä- että lattianeliöt erikseen ennen vedeneristeen hankkimista. Näin saat selville tarvittavan vedeneristemenekin.

Eri vedeneristemerkeissä saattaa olla eroja. Jollakin tuotteella lattian vedeneristeen kalvopaksuusvaatimus voi olla suurempi kuin seinän vedeneristyskalvolla.

Valmistajat ilmoittavat tuotemenekin yleensä litroina tai kiloina neliömetriä kohden. Lisäksi työohjeissa saattaa olla maininta vaadittavasta minimikalvopaksuudesta.

Kaikki samasta tuoteperheestä

Vedeneristemerkkejä on lukuisia. Tee se itse -miehelle kätevimpiä ovat ns. yksikomponenttiset aineet. Niihin ei tarvitse sekoitella eri ainesosia keskenään.

Usein pitkään liikkeessä seisoneessa astiassa purkin pintaan erottuu vesi. Se on normaalia, jos tuotteen päiväys on voimassa. Huolellisella sekoittamisella varmistat massan tasaisen laadun.

Vedeneristekokonaisuus muodostuu useasta eri komponentista. Yleensä pakettiin kuuluvat primer tai kosteussulku sekä sauma- ja nurkkavahvikkeet (sisä- ja ulkokulman nurkkakappaleet erikseen), erikokoisia läpivientikappaleita sähköjohdoille ja rasioille, hanakulmarasioille, viemäriputkille ja lattiakaivoille sekä itse vedeneristemassa. Lisäksi saatavana on myös märkätilatasoitteita kiviainespinnoille sekä kiinnitys- ja saumalaastit ja saniteettisilikonit. Muista, että läpivientikappaleen on kiristyttävä tiukaksi tiivistettävän kappaleen ympärille.

Kun kaikki tuotteet kuuluvat samaan tuoteperheeseen, valmistaja takaa, että tuotteet soveltuvat käytettäväksi keskenään. Kukaan ei takaa eri valmistajien tuotteiden soveltuvuutta käytettäväksi keskenään. Älä siis sinäkään ota riskiä käyttämällä eri merkkisiä tuotteita samassa pesuhuoneessa, vaikka se saattaisi tuntua taloudellisesti edullisemmalta vaihtoehdolta.

Huomioi tuotteita hankkiessasi, että lattiakaivo täyttää vedeneristevalmistajan vaatimukset. Apua saat vedeneristeen myyjältä, kun kerrot hänelle lattiakaivosi merkin.

Lue lisää:

Vedeneristyksen ABC

Video: Märkätilan lattian laatoitus

Video: Seinän vedeneristys

Video: Lattian vedeneristys

Video: Märkätilan laattojen saumaus ja silikonit

Noudata valmistajan työohjetta

Vedeneristevalmistajat käyttävät miljoonia euroja tuotekehitykseen, jonka perusteella tuotteille laaditaan tarkat työohjeet. Ohjeista pitäisi löytyä työtavat ja ainemenekit sekä kiviainespintoja että levypintoja varten. Ohjeet voivat olla eroteltuina myös alustan imukyvyn mukaisesti.

Kannattaa myös varmistaa, että tuotteiden mukana tulevat työohjeet ovat sellaiset, joiden mukaan työ voidaan tehdä. Ne voivat olla myös vain suuntaa-antavat. Tarkat työohjeet voi pyytää tuotteen myyjältä.

Lue käyttö- ja työohjeet jokaisen tuoteosan kohdalta erikseen. Joskus esimerkiksi primer-pakkauksessa on erilaiset ohjeet kuin vedeneristemassan mukana olevissa ohjeissa. Tällaisessa tapauksessa oikea työtapa on varmistettava valmistajalta.

Mikäli olet aiemmin tehnyt vedeneristystyötä jollakin toisella tuotemerkillä, on ohjeiden lukeminen entistä tärkeämpää. Esimerkiksi jollakin tuotteella primer tai kosteussulku saatetaan laimentaa puoliksi vedellä jollekin tietylle materiaalille. Jollekin toiselle materiaalille se levitetään raakana. Eroja on myös esikäsittelyaineen (primer) levityskerroissa varsinaisen vedeneristeen alle.