Ensimmäinen kiinteistöihin asennattavien sähköauton latauslaiteiden määriä koskeva tilasto on julkaistu. Suosituin lon 22 kW:n nimellistehoinen peruslatauslaite.

Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK) julkaisi ensimmäisen tilaston ei julkisiin eli yksityistalouksiin, taloyhtiöihin ja työpaikoille asennettavien latauslaitteiden myyntimääristä.  STK:n tilastotietoja antaa 15 suurta sähköteknisen alan tukku-, valmistaja- tai maahantuojayritystä, joiden tuotevalikoimassa on sähköauton latauslaitteistoja.

Latauslaitteita myytiin tammi-maaliskuussa 8 396. Huhti-kesäkuussa myynti kasvoi niin, että kesäkuun loppuun mennessä latauslaitteita oli myyty jo 20 208. Sähköautoja Suomessa on noin 80 000.

Sähköauton latauslaite on usein peruslatauslaite

Kiinteistöihin asennetaan yleisimmin 22 kW nimellistehoinen peruslatauslaite, jonka antama suurin teho voidaan valita kuhunkin tilanteeseen sopivaksi välillä 3,7-22 kW. Tehovalinta mahdollistaa 22 kW-laitteen käytön myös sellaisissa kiinteistöissä, joissa tehoa on saatavilla rajatusti.

”Tämä on hyvä vaihtoehto taloyhtiöille, joissa halutaan asentaa heti alussa riittävän kokoinen laite. Se palvelee asukkaita joustavasti myös myöhemmin, kun lataustarpeet todennäköisesti kasvavat sähköauton vaihduttua uudempaan. Vaikka laitteen kyljessä lukee 22 kW tai 3x32A, alkuun päästään usein ilman isompaa sähköremonttia”, kertoo STK:n hallituksen puheenjohtaja ja Onninen oy:n toimitusjohtaja Martti Forss.

Kotitalouspistorasialla varustetut n. 2–3 kW tehoiset latauslaitteet ovat tilastotietojen mukaan edelleen yleisiä edullisen hankintahintansa vuoksi. Näissä laitteissa on varsinaisen sähköautokäyttöön tarkoitetun tyypin 2 pistorasian sijaan tavallinen maadoitettu kotitalouspistorasia. Ne muistuttavat usein rakenteeltaan autolämmityskoteloita, joiden tilalle näitä yleensä asennetaankin.

Lue lisää:

Sähköauton latauspisteen saa omakotitalon pihaan näppärästi