Sähköautojen latausmahdollisuuden valmistelu alkaa olla jo ajankohtainen monessa taloyhtiössä. Kun asukkaiden kiinnostus hybridin tai täyssähköauton lataukseen on selvitetty, on aika kääntyä sähköurakoitsijan puoleen ja tilata sähköistyksen kartoitus.

Sähköautot yleistyvät ja siksi taloyhtiöihinkin tarvitaan niiden latauspisteitä. Kun taloyhtiö tilaa sähköistyksen kartoituksen, arvioi ammattilainen latauspisteiden toteuttamismahdollisuudet sekä eri ratkaisuvaihtoehdot ja niiden kustannukset. Lähtökohtia ovat taloyhtiön sähköliittymän mitoitus ja sähkökeskuksen kapasiteetti, joiden on riitettävä latauspisteiden sähkönsyöttöön.

Arvioinnissa käydään läpi muun muassa sähköjärjestelmän yleinen kunto ja autopaikkojen lämpötolppien kaapelointi. Myös haluttujen latauspisteiden teho ja latausjärjestelmän älykkyyden taso vaikuttavat muutostarpeisiin.

Avustusta shköjärjestelmien muutoksiin

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry kertoo, että latauskartoituksen voi tilata isännöitsijä, huoltoyhtiö tai taloyhtiön edustaja. Raportin tulokset antavat faktoihin perustuvan pohjan päätöksenteolle. Jos latauspisteiden toteutukselle ei ole ylittämättömiä teknisiä esteitä, voivat hallitus ja isännöitsijä valmistella niiden rakentamista koskevan ehdotuksen yhtiökokouksen päätettäväksi.

ARA myöntää avustusta taloyhtiöille latauspisteiden edellyttämiin sähköjärjestelmien muutoksiin. Avustusrahaa on varattu budjetissa 5,3 miljoonaa euroa ja tuen arvioidaan jatkuvan ensi vuonna.