Alpina-lumikola toimii verkkovirralla. Laite on kuin lapio tai lumikola, jonka alapäässä on linko-osa moottoreineen ja lumiruuveineen. Se on ehkä pienin moottoroitu lumilinko, mitä markkinoilta löytyy.

Sähkökolan toimintaperiaate on mahdollisimman yksinkertainen. Lumikuupan sisällä on poikittain ohjekirjan mukaan lumiruuviksi kutsuttu kaavin. Lumiruuvin pyöriessä vinhasti menosuuntaan se haukkaa lunta ja lennättää lumen muotoillun kuupan ansiosta eteenpäin. Lunta luodessa laitetta työnnetään edellä, jolloin lumi lentää useita metrejä kulkusuuntaan.

Alpina-sähkökola vaikuttaa lähemmin tarkasteltuna tosissaan suunnitellulta, tarkoituksenmukaisen vankalta ja viimeistellyltä. Verkkovirtakäyttö ja kuupan 32,5 senttimetrin leveys viittaavat käyttötarkoituksen olevan vähäiset lumityöt rajallisilla etäisyyksillä. Verkkovirtakäyttö vaatii jatkoroikan, eikä juuri pariakymmentä metriä pitempää sähköjohtoa voi ongelmitta vetääkään perässä.

Laitteen varren yläpäässä on hyvin muotoiltu kahva, jossa sijaitsevat käyttökytkin ja kytkimen lukitus samoin kuin useissa muissakin sähkötyökaluissa. Virtapistoke, johon jatkojohto liitetään, on myös varren yläpäässä.

Varren keskivaiheilla on lisäkahva kahden käden otetta varten. Sekä varren pituus että lisäkahvan etäisyys ovat säädettävissä käyttäjälle sopiviksi kookkaiden sormiruuvien avulla. Laite painaa ainoastaan 6,7 kiloa, mistä suurin osa on varren alapäässä linko-osassa. Sähkömoottorin tehoksi ilmoitetaan 1 100 W. Voima välittyy moottorilta lumiruuville kiilahihnalla.

Sähkökola toimii parhaiten tasaisella, päällystetyllä alustalla. Alustan mahdollinen linkousta edeltänyt hiekoitus ei tee pahaa, mutta suuremmat kivet voivat vaurioittaa lumiruuvia tai -kuuppaa. On tietysti varottava, etteivät pikkukivet ropise naapurin ikkunaan tai auton katolle.

Vastasatanut tai vielä irtonainen lumi käy pienelle sähkökolalle parhaiten. Lumikerroksen paksuus voi silloin olla enintään noin 20-25 senttimetriä, jotta lumisuihku ei tyrehdy. Autokatoksen tai autotallin edusta puhdistuu lumesta yllättävän nopeasti. Alpinaa voi työntää edellään reipasta kävelyvauhtia.

Lue aiheesta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 1/13, joka ilmestyi 23.1.