Vaarallisia sähkölaitteita löytyi viime vuonna markkinoilta aiempaa vähemmän. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) määräsi 19 vakavasti puutteellista sähkölaitetta kerättäväksi pois kuluttajilta vuonna 2019, kun edellisvuonna näitä takaisinvetoja oli 46. Valaistustuotteista löytyi edelleen paljon puutteita.

Tukes teki vuonna 2019 sähkölaitteiden markkinavalvontaa yhteensä 2 400 kivijalkamyymälään ja verkkokauppaan. Valvonta kohdistui riskiperusteisesti epäilyttäviin tuotteisiin tai uusiin tuoteryhmiin.  Tukes testautti yhteensä 538 sähkölaitetta, ja määräsi niiden perusteella 141 laitetta kerättäväksi pois markkinoilta. Vakavimmin puutteelliset 19 laitetta määrättiin kerättäväksi pois kuluttajilta.

Eniten markkinoilta poistetiin erilaisia valaisimia. Poistettavaksi päätyi myös erilaisia latauslaitteita ja muuntajia. Muut poistetut laitteet olivat esimerkiksi lämmittimiä, jatkojohtoja ja asennustarvikkeita.

Vaaralliset tuotteet löytyvät Tukesin markkinavalvontarekisteristä.

Ledit vielä puutteellisia

”Testattujen USB-latureiden osalta tulokset näyttäisivät parantuneen”, kertoo johtava asiantuntija Mika Toivonen. Testatuista 46 USB-laturista vain kolmessa oli vakavia turvallisuuspuutteita, kun edellisvuonna puutteita havaittiin 60 USB-laturista.

Eniten vaarallisia ja puutteellisia sähkölaitteita löytyy samoista tuoteryhmistä vuodesta toiseen. Toivosen mukaan tämä osoittaa, etteivät valmistajat ja maahantuojat aina varmista riittävän huolellisesti laitteiden turvallisuutta,

”Valaistustuotteissa, kuten valonheittimissä ja katto- ja seinävalaisimissa, oli edelleen erittäin paljon puutteita. Yli 60 prosenttia sähkölaitteista, joiden myyntiä piti rajoittaa, oli led-valaisimia, led-valaisintarvikkeita ja led-valonheittimiä.”

Sähkölaitteita ostetaan entistä enemmän Suomen ja EU:n ulkopuolella sijaitsevista verkkokaupoista. Näihin verkkokauppoihin ei suomalaisten tai eurooppalaisten viranomaisten toimivalta ylety.

EU:n ulkopuolelta tuotteita ostava kuluttaja joutuu itse vastaamaan seurauksista, jos tuote osoittautuu vaaralliseksi tai aiheuttaa vahinkoa. Tuotteita ei ole välttämättä tarkoitettu EU:n alueelle ja siten ne eivät täytä EU:n turvallisuusvaatimuksia.

EU:ssa on valmisteltu markkinavalvontaa koskevaa asetusta, jolla yhdenmukaistetaan valvontaa koko EU:n alueella. Asetus tulee voimaan kesällä 2021.

Lue lisää: 

Onko kausivalossasi tämä merkintä? Varmista että muuntajakin soveltuu ulkokäyttöön

Laadukas led-nauha tuo energiatehokkaan valaistuksen