Sähkön tuominen valmiiksi rakennustyömaan rajalle käynnistyi Vaasan Sähköverkon kokeiluna vuonna 2020. Nyt kokeilusta tulee vakiokäytäntö.

Vaasan Sähköverkko käynnisti vuonna 2020 kokeilun, jossa uudella asuinalueella asennettiin mittauskeskus valmiiksi tontin rajalle kunnallistekniikan rakentamisen yhteydessä. Kokeilu johtaa nyt vakiokäytäntöön. Uusi käytäntö helpottaa rakennusprosessia ja tuo rakentajille vuositalossa säästöjä noin sadassa kohteessa.

Uutta toimintatapaa kokeiltiin ensin Laihian Vaalilan alueella. Kokemukset olivat kaikin puolin positiivisia.

”Kokeilu osoitti, että pystymme tällä tavalla poistamaan useamman välivaiheen rakentajilta, jotka pääsevät käyttämään sähköä rakennustyömaalla heti, kun sitä tarvitsevat”, kertoo suunnittelupäällikkö Jarmo Leppinen Vaasan Sähköverkolta.

”Asiakkaan ei siis tarvitse rakennustöiden alkuvaiheessa lähteä hankkimaan mittauskeskusta tai työmaasähköä tontille, vaan se on käyttövalmiina tontin rajalla. Kun tarvittavat sopimukset ovat kunnossa, kytkemme sähkön etänä päälle.2

Sähkön mittauskeskus valmiina

Kun rakennustyömaalla ollaan siinä vaiheessa, että asiakkaan sähköurakoitsija voi aloittaa työt, sähkön saamiseen ei tarvita enää erillistä kytkentätilausta, vaan sähköurakoitsija voi jatkaa töitä mittauskeskukselta eteenpäin oman aikataulunsa mukaan.

Positiivista palautetta on tullut niin rakentajilta kuin sähköurakoitsijoiltakin. Valmiina odottava mittauskeskus on säästänyt sekä aikaa että rahaa kaikilta osapuolilta – myös Vaasan Sähköverkolta, joka toimittaa mittauskeskuksen ilman lisäkustannusta.

”Asiakaskokemushan on parantunut valtavasti käytännön ansiosta. Kaikki ovat tyytyväisiä, kun työt sujuvat rakennustyömaalla nopeammin, edullisemmin ja turvallisemmin.”

Toimintatapa on käytössä Vaasan Sähköverkon jakelualueella uusilla asuinalueilla sekä uusilla liittyjillä kaava-alueella. Mittauskeskus sisältyy 3 x 25 A–3 x 50 A -liittymiin silloin, kun asiakas liitetään 1.1.2022 jälkeen rakennettuun jakeluverkkoon.

Lue lisää:

Uusien rakennusten parkkipaikoille sähköauton latausvalmius

300 kilometriä työmaalle: Kesämökki rakentuu etärakentamalla