Puulämmitys nähdään huoltovarmuutta lisäävänä ja energiankulutusta tasaavana tekijänä. Puulämmitystä suositellaankin vara- ja lisälämmönlähteeksi.

Sähkökatkot ovat mahdollisia ja energianjakelussa voi olla keskeytyksiä tänä päivänäkin. Varaava takka on sähköstä riippumaton lämmitysjärjestelmä. Sen merkitys on korvaamaton, jos sähkönsaanti keskeytyy. Tämä huomattiin Kainuussa talven aikana, kun sähkökatkot kestivät useita päiviä. 

”Kainuulaiset selvisivät tilanteesta melko hyvin tulisijojen ansioista. Tuntuu, että ihmiset ovat unohtaneet, miten paljon sähkön puute todella vaikuttaa. Ollaan pimeässä, ei voi laittaa ruokaa tai käyttää vessaa. Vähitellen myös asunto alkaa kylmetä. Maahamme ei pitäisi rakentaa ollenkaan omakotitaloja, jossa ei ole tulisijaa”, Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Hannu Linna sanoo.

Tulisija parantaa huoltovarmuutta ja auttaa ihmisiä ruokahuollon järjestämisessä. Erityisen hyvä tilanne on puuhellan tai -lieden omistajalla. Myös muitakin tulisijoja voidaan käyttää ruuan lämmittämiseen.

Puulämmitys tasaa kulutuspiikkejä

Tuoreen selvityksen mukaan Suomen sähköverkon toimitusvarmuus on heikentynyt. Eurooppalaisen kantaverkkoyhtiöiden yhteistyöjärjestön ENTSO-E:n raportti kertoo, että Suomen sähköntuotannon tehovaje on yksi suurimmista Euroopassa. Lämmitysratkaisut ovat kuitenkin yhä useammin sähköstä riippuvaisia.

”Erilaisia ratkaisuja kannattaa käyttää rinnakkain. Tuulienergian tuotanto painottuu talveen, mutta sen saatavuus vaihtelee. Pakkasilla puulämmitys vähentää sähkön tarvetta ja tasaa kustannuksia. Aurinkopaneeli toimii kesällä ja ilmalämpöpumppu on tehokkaimmillaan keväällä ja syksyllä”, Aalto-yliopiston professori Raimo Lovio kertoo.

Tulevaisuudessa Suomi on entistä riippuvaisempi tuontisähköstä varsinkin pakkaskeleillä sähkötehontarpeen noustessa. Esimerkiksi lämpöpumppujen yleistyminen kasvattaa kuormituspiikkejä. Sähkön hinnoittelussa ollaan siirtymässä malliin, jossa sähkön hinta nousee suuren kulutuksen aikaan.

Polta puuta puhtaasti

Puun poltosta vapautuu pienhiukkaspäästöjä, mutta niiden määrään voi tehokkaasti vaikuttaa oikeanlaisella laitteistolla ja säännöllisellä huollolla. Laki määrää, että asumiskäytössä olevan rakennuksen hormit tulee nuohota kerran vuodessa. Samalla nuohooja havaitsee mahdolliset riskit hormin kunnossa.

Takkojen laatua valvotaan säädöksin. Vuoden 2018 alussa tulivat pakollisiksi takkojen energiamerkit, jotka kertovat takan energialuokan sähkölaitteiden energiamerkintöjen tapaan. Viimeistään vuonna 2022 on uusien takkojen täytettävä EU:n asettamat päästökerroinvaatimukset.

Poltettavan puun laatu vaikuttaa lämmitystehoon ja pienhiukkasten määrään. Takassa tulee polttaa vain hyvää ja kuivaa puuta, lue oikean polttamisen ohjeet TM Rakennusmaailman artikkelista. Hyvä puunsäilytystila on tuulettuva, suojaa sateelta ja mahdollistaa kuivien ja kuivumassa olevien puiden erottelemisen toisistaan.