Sähköpalo eli sähkölaitteesta tai -asennuksesta alkanut tulipalo kirjattiin viime vuonna pelastuslaitokselle tulleen palohälytyksen syyksi 2340 kertaa. Usein sähköpalo alkaa liedestä, mutta valaisinpalot ovat lisääntyneet.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan vuonna 2021 kirjattiin enemmän sähköpalosta alkaneita tulipaloja kuin vuonna 2020, mutta vähemmän kuin viitenä aiempana vuonna (2015–2019). Pelastustoimen PRONTO-tietokannan mukaan pelastuslaitoksilla oli viime vuonna noin 2340 palohälytystä, joissa syttymissyyksi oli kirjattu sähkö, vuonna 2020 niitä oli 2210.

Eniten sähköpaloja aiheutti sähköliesi (870), ja palon syynä oli lähes kaikissa tapauksissa käyttäjän huolimaton toiminta. Valaisinpalot lisääntyivät edellisvuosista, mutta kiuaspalojen määrä väheni.

Sähköpalo alkaa yleisimmin omasta virheestä

Sähköpalolla tarkoitetaan tulipaloa, joka saa syttymisenergiansa suoraan sähköstä, esimerkiksi liedestä, kiukaasta, kylmälaitteesta, valaisimesta tai sähköasennuksesta.

”Yleensä sähköpalon taustalla on sähkölaitteen väärä tai virheellinen käyttö, asennus tai huollon laiminlyönti”, sanoo Tukesin sähköpaloasiantuntija Jukka Lepistö.

Väärää käyttöä ovat esimerkiksi tapaukset, joitta laitetta käytetään, vaikka sen toiminnassa on toistuvasti häiriöitä tai laitetta käytetään, vaikka se on näkyvästi vaurioitunut. Myös huollon laiminlyöminen tai laitteen väärä sijainti, esimerkiksi pakastin parvekkeella tai pyykin kuivattaminen kiukaan lähettyvillä, luokitellaan vääräksi käytöksi. .

Paranna paloturvallisuutta kotona

Alustavien tietojen mukaan sähköpaloissa menehtyi viime vuonna 13 henkilöä yhdeksässä eri onnettomuudessa. Näissä tapauksissa palon syttymislähteeksi oli PRONTO-tietokantaan merkitty kiuas, jakokeskus, kylmälaite, liesi tai uuni, mikroaaltouuni sekä sähköjohdot. Liedestä tai uunista lähteneitä paloja on ollut viimeisen viiden vuoden aikana keskimäärin 915 vuodessa.

”Liesipalon syynä on hyvin harvoin itse liedestä johtuva vika, useimmiten syynä on ihmisen huolimattomuus, varomattomuus tai kiire. Yleisin palon aiheuttaja onkin lieden unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen päälle vahingossa. Lieden päällä tai lähettyvillä olevat materiaalit syttyvät ja palo leviää yleensä melko nopeasti läheisiin rakenteisiin”, Lepistö sanoo.

Valaisin yhä useamman sähköpalon lähteenä

Vuosina 2016–2020 valaisimista aiheutuneita rakennuspaloja tai -palovaaroja on ollut keskimäärin noin 180 vuodessa. Viime vuonna näitä tapauksia oli noin 215. Useimmiten onnettomuuden syynä oli viallinen loisteputkivalaisin.

”Yhtenä syynä tähän voi olla vähentynyt huolto ja se, että vikaantuneita valaisimia ei huomata ajoissa. Jos valaisimen loisteputki vilkkuu tai palaa muuten omituisesti, pitää se vaihtaa uuteen pikaisesti. Tällaisessa tilanteessa valaisin voi kuumentua niin paljon, että se syttyy palamaan ja saattaa samalla sytyttää myös katon”, Lepistö varoittaa.

Valaisinpaloja voi ehkäistä suosimalla valaistuksessa ledejä, jotka eivät kuumene. Turvallisuutta lisäät myös varmistamalla, että siirrettävät valaisimet on sijoitettu ja kiinnitetty niin, etteivät ne voi kuumentaa ja sytyttää lähellä olevaa materiaalia. Esimerkiksi sänkyyn tai nojatuoliin pudonnut valaisin voi sytyttää tekstiilit palamaan.

Lue lisää:

Vanhoissa loisteputkissa piilee paloriski: päivitä loisteputket ledeiksi

Näin asennat led-nauhan

Vältä sähköpalo oikealla toiminnalla

• Ole tarkkana aina kun laitat ruokaa: älä tee montaa asiaa yhtä aikaa.

• Pidä lieden ympäristö vapaana tavarasta.

• Älä jätä ruuantähteitä liedelle kattiloihin tai pannuihin houkuttelemaan lemmikkejä.

• Vahdi lasten tekemisiä keittiössä.

• Hanki tarvittaessa liesiturvalaite.

• Löylyhuone on tarkoitettu saunomista varten, EI varastotilaksi eikä pyykinkuivaushuoneeksi.

• Kiukaan etäkäynnistys on aina riski.

• Tarkista, ettei sähkökiukaan päällä tai lähellä ole mitään tavaraa, kun laitat saunan päälle.

• Kiukaat vanhenevat käytössä. Seuraa kellokytkimen ja termostaatin toimintaa. Jos laite ei toimi oikein, kutsu sähköasentaja paikalle.

• Akkukäyttöisiä laitteita käytettäessä, akkuja ladattaessa ja varastoidessa tulee noudattaa laitteen mukana tullutta käyttöohjetta.

• Jos akuissa havaitaan turpoamista, muita muodonmuutoksia tai näkyviä vaurioita, niitä ei saa käyttää eikä ladata. Samoin on meneteltävä, jos akut kuumenevat laitteen käytön yhteydessä tai ladattaessa.

• Pakkaa vahingoittunut akku tai paristo tiiviiseen muovipussiin ja siirrä se turvalliseen paikkaan, mahdollisuuksien mukaan ulos metalliastiassa tai sisällä paikkaan, jossa ei ole helposti syttyvää materiaalia lähellä.

Tarkista palovaroittimen toiminta säännöllisesti painamalla testinappia ja vaihda paristo säännöllisesti.