Sähkölaitteesta tai -asennuksesta alkaneita tulipaloja syttyi Suomessa viime vuonna yli 2500. Suurin yksittäinen syy sähköpalon syttymiseen oli lieden valvomaton tai huolimaton käyttö.

Sähköpaloja syttyy noin 2500 joka vuosi. Viime vuonna sähköpaloissa menehtyi yksitoista ihmistä. Kuudessa kuolemantapauksessa palo alkoi sähköliedestä. Tiedot ovat peräisin Pelastustoimen PRONTO-rekisteristä, jonne sähkölaitteista tai -asennuksista syttyneet tulipalot kirjataan.

Eniten sähköpaloja aiheuttaneita laitteita kotitalouksissa olivat liedet ja uunit (noin 950 kpl), valaisimet (noin 200 kpl) ja kiukaat (noin 140 kpl).

Huolimattomuus yleisin syy sähköpaloon

Sähköpalolla tarkoitetaan tulipaloa, joka saa syttymisenergiansa suoraan sähköstä, esimerkiksi liedestä, kiukaasta, kylmälaitteesta, valaisimesta tai sähköasennuksesta.

”Sähkölaitteesta alkaneen palon syynä on usein ihmisen toiminta – huolimattomuus, käyttö- ja asennusohjeiden vastainen toiminta, huollon laiminlyönti tai laitteen vaurioituminen. Yleisin palon aiheuttaja on lieden unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen vahingossa päälle, jolloin liedelle jäänyt ruoka tai palava materiaali on syttynyt tuleen”, kertoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Jukka Lepistö.

Kiuaspaloissa pyykin kuivattaminen löylyhuoneessa sekä kiukaalle kuulumattomat esineet ovat olleet tavallisimpia palon aiheuttajia.

Vältä sähköpalot oikealla toiminnalla

Sähköpaloja voi ehkäistä helposti. Yksinkertaisin keino on käyttää sähkölaitteita oikein ja tarvittaessa valvottuna.

”Esimerkiksi ruokaa laitettaessa pitää vahtia liettä ja kiukaan tai pesukoneiden päällä ollessa on syytä olla kotosalla”, Lepistö muistuttaa.

Kokatessa kannattaa keskittyä työhön eikä lieden päällä kannata säilyttää tavaraa. Saunaa ei myöskään ole syytä käyttää varastona eikä kiuasta pyykinkuivauksen vauhdittamiseen. Liesipaloja voi ehkäistä erilaisilla teknisillä liesiturvalaitteilla, jotka katkaisevat automaattisesti virran liedestä.

”Sähkölaitteiden asennuksia ja korjauksia saavat tehdä vain sähköalan ammattilaiset”, Lepistö muistuttaa.

Tehokkaat litiumioniakut ovat yleistyneet kännyköissä, tietokoneissa sekä sähköpyörissä ja tasapainoskoottereissa. Akkuja pitää ladata käyttöohjeen mukaisesti ja valvoa lataamista. Ne palavat sytyttyään räjähdysmäisesti ja niitä on hankala sammuttaa.

Muista tarkistaa palovaroittimen toimivuus!

Toimiva palovaroitin auttaa havaitsemaan palon riittävän aikaisessa vaiheessa. Palossa aikaa poistumiseen on vain minuutteja, koska myrkylliset palokaasut tappavat hyvin nopeasti.

Tarkista palovaroittimen toiminta säännöllisesti painamalla testinappia ja vaihda paristo säännöllisesti. Hyvä muistisääntö tarkastuksen tekemiseen on tehdä se esimerkiksi jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä.