Kirjahyllyt ja lukulamput molemmin puolin sängynpäätyä

Kokeneinkin suunnittelija pystyy tekemään taloon korkeintaan kelvollisen sähkösuunnitelman, jos hän ei tunne asukkaita. Suunnittelijan ei tietenkään tarvitse olla perhetuttu, mutta mitä paremmin hän perheen toiveet tuntee, sitä parempi suunnitelma syntyy.

Sähkösuunnitelma on osasuunnitelma, jonka tekoon kannattaa ryhtyä heti, kun rakennuspiirustukset on saatu – ja pihasuunnitelma tehty. Rakennuspiirustuksista kannattaa kokemuksen mukaan ottaa riittävästi kopioita ja aloittaa perheen voimin sisustussuunnittelu eli kalustaa koti. Näin saadaan määritettyä paikat pistorasioille, kytkimille ja valopisteille.

Oman talon rakennuttaminen tai peruskorjaaminen on sen verran iso investointi, että tässä vaiheessa kannattaa ottaa yhteys sähkösuunnittelijaan. Puolentoista sadan neliön pientalon sähkösuunnitelma maksaa noin 500 euroa, jos suunnittelijaa ei juoksuteta esimerkiksi valaisimia valitsemassa. Ensimmäisessä palaverissa suunnittelija tekee ns. tarvekartoituksen. Sitä ennen on hyvä jo perheen kesken käydä läpi muutamia seikkoja.

Jos jätetään lämmitysjärjestelmä omaksi asiakseen, keittiöihin ja saunaan tulevat liitäntäteholtaan suurimmat sähkölaitteet ja päästään ainakin alustavasti määrittelemään pääsulakkeiden kapasiteettia ja sähköurakan kokonaiskustannuksia.

Keittiössä ja apukeittiössä määritetään isojen keittiö-, pesu- ja kylmäkoneiden tarvitsemat liitännät ja pistorasiat. Työpöydillä tarvitaan pistorasioita siirrettäviä pienlaitteita varten. Niitä voi olla käytössä useitakin yhtä aikaa ja jokainen haaroitus- tai jatkojohto on potentiaalinen vaaratekijä; vaikkapa vain kompastumismielessä.

Pistorasian paikkoja harkittaessa on hyvä muistaa, että ne pyritään asentamaan keittiökalusteisiin ja sisäseiniin. Elementtiulkoseinään asennettava pistorasia voi rikkoa höyrysulun. Hyvä idea on hankkia kahvin keittimelle ajastimella varustettu pistorasia, joka poistaa huolen kahvinkeittimen päälle jäämisestä.

Kannattaa harkita, ohjaisiko yleisvalaisimen lisäksi myös kaikkia työvalaisimia ovenpielestä? Sijoittaisiko samaan yhteyteen vielä pistorasian pölynimuria varten, jolloin välttyisi kumartelulta. Aikaisemmin oli suosituksena asentaa keittiöön myös puhelinpistorasia. Nyt sen tilalle kannattaa tuoda laajakaista ja TV-antenni.

Saunassa tärkeää on kiukaan koko ja onko sen ohjauskeskus yhdysrakenteinen vai halutaanko sitä säätää vaikkapa apukeittiöstä tai eteisestä. Mihin tulee ja minkäkokoisen lämminvesivaraajan liitäntä? Paljonko tarvitaan tehoa? Minkälainen ilmanvaihtojärjestelmä hankitaan? Tuleeko keskuspölynimuri?

Tärkeää on päättää, mihin tulee kodin viihdekeskus. Sille voi hyvin varata seitsemän pistorasiaa ja laajakaistan. Kaiuttimien johdot on hyvä saada piiloon ja ainakin putkitus sen varalle, että ääntä halutaan siirtää muihin tiloihin.

Kaikissa tiloissa tarvitaan ainakin yksi kiinteästi asennettu yleisvalaisin ja tilan ensisijaisen käyttötarkoituksen mukainen määrä pistorasioita siirrettäviä valaisimia varten. Jotta pistorasiat eivät joutuisi vääriin paikkoihin, esimerkiksi huonekalujen taakse, huoneet jälleen kannattaa ”kalustaa” ensin.

LVI on oma maailmansa

Oleellisesti sähkösuunnitelmaan vaikuttavat taloon valitut lämmitys-, ilmastointi- ja lämmöntalteenottojärjestelmät. Näiden suunnittelu ja asennukset ovat ammattilaisten asiaa. Omaksi työksi jää lähinnä näiden laitteiden vaatimien tilojen järjestäminen ja mahdollisesti ohjauslaitteiden käyttöpaikan valinta.

Talon lämmitystavasta riippumatta voi muitakin asioita miettiä sähkösuunnitelmaa tehtäessä. Halutaanko esimerkiksi saada portaille sulanapito? Monien mielestä se on sähkön ja rahan tuhlausta. Kustannukset ovat kuitenkin vain murto-osa siitä, mitä maksaa vaarin murtuneen lonkan korjaus.

Remontin tai peruskorjauksen yhteydessä voi tulla tarvetta muuhunkin sulanapitoon: Rännit ovat tukkeutuneet talvella ja vesi on tullut vintille. Pahimmilla pakkasilla vesimittari tai -johto ovat jäätyneet.

Aivan kuin rakennussuunnitelmaa tehdessä, pitäisi sähkösuunnitelmassa ottaa huominen huomioon niin hyvin kuin mahdollista. Toivotaanko perheeseen mahdollisesti lisää lapsia? Miten asuminen järjestetään, kun lapset muuttavat pois? Entä jos vanha vaari joudutaan ottamaan asumaan? Mitä jos irrotettaisiin talosta joskus huone tai pari vuokralle? Tarvittaisiinko niitä varten oma kWh-mittari?

Tulevaisuudesta ei koskaan tiedä, mutta sähkösuunnitelmassa varaudutaan siihen, että huoneiden käyttötarkoista voidaan muuttaa. Vedetään kaikkiin huoneisiin tietokone-, tv- ja teleliittymät, asennetaan mahdollisesti useampia kattovalopisteitä yms.

Lue aiheesta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 7/08, joka ilmestyy 29.10.