Sisustuslehtien kuvissa polttopuut säilytetään tavallisesti esillä takan vieressä. Puut kuitenkin suositellaan tuotavaksi sisään vain 1-2 vuorokautta ennen käyttöä.

Jos polttopuita säilyttää sisällä pitkään, ehtii niiden pinta lämmetä ja kuivata. Pidempiaikaista säilytystä sisätiloissa ei suositella, koska puista voi päästä ilmaan sieni-itiöitä, mikä puolestaan heikentää huoneilman laatua.

”Ilmanlaadun kannalta on tärkeää polttaa vain kuivaa puuta. Jotta puu pysyy kuivana, on ratkaisevaa, miten sen säilyttää. Aikaisemmassa Urbaani puuvaja -hankkeessa on kehitetty malli hyvästä, tuulettuvasta puuvajasta. Nyt ideoimme puun säilytystä sisällä”, HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä sanoo.

Ideoita kuvakisan avulla

TTS Työtehoseura, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja Turun kaupunki haluavat nostaa puun oikeanlaisen säilytyksen sisätiloissa esiin julkaisemalla kuvakisan. Kuivaa asiaa -hankkeessa kehitetään uusia turvallisia tapoja säilyttää puita lyhytaikaisesti sisällä ja kehitetään uusia polttopuupalveluita.

”Toivomme asukkailta kuvia sisäsäilytysratkaisuista: miten he kantavat puut sisälle ja missä he niitä säilyttävät. Haluaisimme saada käyttäjäkokemuksia, mikä toimii ja mikä ei ja millaisia tarpeita he ovat huomanneet”, hankkeen projektipäällikkö Minna Kuusela Työtehoseurasta sanoo.

Kuvakisaan voi ottaa osaa lähettämällä kuvan tai piirustuksen toimivasta polttopuiden säilytysratkaisusta sisätiloissa ja kertomalla, mitä hyvää ja mitä kehitettävää siinä on. Kuvat tulee toimittaa viimeistään maanantaina 14.10.2019 täyttämällä lomake osoitteessa www.poltapuhtaasti.fi.

Kaikkien osallistujien kesken arvotaan palkintona yksi irtokuutio polttopuita. Valokuvat ja niihin liitetyt kommentit auttavat uusien polttopuiden sisäsäilytysratkaisujen suunnittelussa.