Salaojaremontti on tarpeen, jos talosi on rakennettu ennen 1980-lukua. Arviolta lähes kaikissa tämän aikakauden taloissa salaojaremontti on tekemättä tai salaojia ei ole ollenkaan.

Kun salaojaremontti tai talon ensimmäisen salaojan rakentaminen on edessä, omakotitalojen salaojaremonttien tekemiseen erikoistuneita yrityksiä löytyy onneksi jo helposti. Tarjous kannattaa pyytää useammalta yritykseltä ja ehdottomasti edellyttää, että myyjä käy paikan päällä katsomassa tilannetta.

Aina on mahdollista myös tilata suunnitelmat erikseen ja kilpailuttaa urakka suunnitelmien perusteella. Vanhaa remontoitaessa on kuitenkin syytä muistaa, että remontin edetessä on varauduttava jonkinlaisiin yllätyksiin. Mitä vanhempi talo, sitä vaikeampi on tietää, mitä talon vierustaa kaivettaessa löytyy.

Työnjohtaja Panu Lampela Molarum Salaojat Oy:stä neuvoo varmistumaan, että tarjousta antavalla yrityksellä on kokemusta salaojien tekemisestä nimenomaan vanhempiin taloihin.

”Vanhoista taloista on harvoin olemassa piirustuksia. Talossa voi olla luonnonkiviperustukset ja vaikka kuinka kaivetaan, ei anturaa tule vastaan. Suuria kiviä voidaan joskus joutua myös kiertämään”, hän sanoo.

Selkä ja nopeatekoinen salaojaremontti

Esimerkkiperheen talo oli salaojaremonttikohteeksi selkeä. Lampelan mukaan selkeissä remonteissa kuluu tyypillisesti viitisen päivää. ”Sade pidentää remonttiaikaa parilla päivällä.”

Kun talossa on olemassa oleva, poistettava salaojajärjestelmä, se puretaan. Salaojakaivanto kaivetaan oikeaan korkoon. Salaojan tulee kulkea talon anturan alarajan alapuolella.

Perustusten suojaksi asennetaan patosuojalevyt, jotka ulottuvat anturasta maanpinnan yläreunaan asti. Kaivannon pohjalle asennetaan suodatinkangas sekä uudet salaoja- ja sadevesiviemäriputket routaeristeineen. Molarum käyttää Meltex Oy:n tuplasalaoja- ja sadevesiputkia.

Kaivanto täytetään salaojasepelillä, joka voidaan myös puhaltaa kohteeseen.

”Se nopeuttaa melkoisesti erityisesti ahtaissa paikoissa tehtävää työtä”, Lampela kertoo.

Puutarha uhattuna?

Pientalojen salaojaremontteihin erikoistuneet yritykset ovat tottuneet työskentelemään pienilläkin pihoilla, joten koko puutarhan tuhoutumista on turha pelätä.

”Työskentelyalue on 4-5 metriä talon ulkoseinästä”, Lampela sanoo.

Esimerkiksi Helsingissä on todella ahtaita tontteja, joissa jokainen poistettu maakauhallinen joudutaan kuljettamaan erikseen pois. Poistettu maa-aines kuljetetaan maakaatopaikalle.

Yleisin salaojaremontin hinta on 18–25 000 €. Edullisimmin salaojaremontin saa 1950-luvun taloon. 1980-luvun taloissa on jo enemmän sokkelia. Hintaan vaikuttavat anturasyvyys, sokkelin pituus ja se, pitääkö maat kuljettaa heti pois. Työstä saa kotitalousvähennyksen.

Oikea materiaali putken ympärille

Salaojaputken ympärillä olevan täytön tehtävänä on johtaa vesi ympäröivästä maasta salaojaputkeen. Veden pitää siis pystyä virtaamaan kiviaineksessa vaivatta. Kiviaineksen pitäisi kuitenkin myös suodattaa vedestä putkea tukkivat epäpuhtaudet itseensä.

Rudus Oy:n kiviainesten laatupäällikkönä Etelä-Suomen alueella toimiva Tero Virtanen kertoo, että salaojasora on sopiva materiaali hyvin vettä läpäisevillä tonteilla.

”Sepeliä taas kannattaa käyttää, jos rakennuspaikka on alavalla maalla eikä maaperä suodata hyvin vettä. Sepeliä käytettäessä salaojarakenne pitää erottaa suodatinkankaalla muista maa-aineksista”, hän neuvoo

Hiekka- ja soraharjusta seulottu salaojasora sisältää myös hieman hienompaa maa-ainesta. Sepeli on kallio-louheesta tai luonnonkivestä murskattua 8–16 mm:n kiviainesta, josta on seulottu pois hienompi kiviaines. Vettä salaojasoraa paremmin läpäisevä sepeli ei myöskään tiivisty. Monet salaojakorjauksia tekevät yritykset käyttävät aina varmuuden maksimoimiseksi salaojasepeliä.

Myös Leca-sora on hyvä vaihtoehto.

”Kun käytetään 20–50 cm:n kerros Leca-soraa, lopputäyttöön voidaan hyödyntää olemassa olevaa kaivuumaata. Sitä ei siten tarvitse kuljettaa maakaatopaikalle”, neuvoo talonrakentamisen Leca-soraratkaisujen aluemyyntipäällikkö Tom Tapanila Leca Suomi Oy:stä.

Myös Leca-soraa käytettäessä salaojarakenne pitää erottaa suodatinkankaalla muista maa-aineksista.

Lue lisää:

Onko talosi salaojitus kunnossa?

Sokkelin pinnoitteen irtoilu ja härmä paljastivat salaojaongelman