Salaojat toimivat vuosikymmeniä – kun niitä huolletaan. Kun huollettu salaojitus on yli 30-vuotias, kannattaa pyytää ammattilaista tekemään maksuton salaojatarkastus.

Toimivat salaojat poistavat talon perustusten luota talon rakenteille haitallisen kosteuden. Lisäksi salaojitus varmistaa, että pohjaveden pinta ei nouse liian lähelle talon alapohjaa.

Jos salaojitus ei toimi, talo altistuu kosteushaitoille. Niiden korjaus tulee erityisen kalliiksi, jos kosteus aiheuttaa sisäilmaongelmia. Siksi salaojatarkastus kannattaa teettää ajoissa.

Tarkastettavia osioita ovat sokkelin sekä salaoja- ja sadevesijärjestelmän yleiskunto, pihamaan kallistukset ja katolta tulevan veden ohjautuminen.

Maallikko ei aina näe salaojitusongelmia, joten siksikin kannattaa pyytää asiantuntija käymään. Jos sokkeli pysyy märkänä pitkään, kosteus voi levitä talon muihin rakenteisiin.

Maksuttomuus valttina

Tarkastusta puoltaa myös se, että alan yritykset tyypillisesti tekevät kartoitukset veloituksetta. Jos epäilet kartoittajan ammattitaitoa tai liikaa intoa siihen, että sama yritys tekisi salaojaremontin, voit kysyä toisen tarkastajan näkemyksen.

Projektipäällikkö Teemu Kinnunen pirkkalalaisesta Salaojakeskuksesta sanoo, että heillä kymmenestä salaojatarkastuksesta kolme johtaa nopeasti remonttiin.

Moni yritys antaa myös kirjallisen ja kuvallisen tarkastusraportin salaojien ja perustusten kunnosta. Jos ojitus on kunnossa, asukkaat saavat mielenrauhaa ja mahdolliseen asuntomyyntiin hyödyllisen dokumentin.

Jos kohteessa ilmenee puutteita, yritys antaa remontista urakkatarjouksen. Se kattaa työt ja materiaalit sekä jäl­kien siivoamisen. Pihan istutusten, laatoitusten ja vastaavien käsittely on syytä sopia etukäteen. Jos tontilla ilmenee louhintatarpeita tai muita yllätyksiä, ne veloitetaan tuntilaskutuksena.

Salaojat kuntoon

Salaojituksessa tärkeitä ovat itse salaojitusjärjestelmä ja ulkopuolen veden­eristys eli patolevy, yleensä polypropeenista valmistettu. Pato- eli sokkelilevy poistaa kosteutta talon perustuksista, sillä lämmin sokkeli päästää vesihöyryä, joka kondensoituu patolevyyn. Siitä kosteus valuu salaojiin.

Patolevy naulataan mahdollisimman ylös, kuitenkin tulevan maanpinnan tasolle. Eristelevyn asettamisessa pitää ottaa huomioon pintavesikaato rakennuksesta poispäin. Kaadon pitää olla vähintään viitisen senttiä metriltä.

Lue jutustamme, miten salaojien uusiminen sujui esimerkkikohteessamme, vuonna 1979 valmistuneessa talossa Tampereella.

Lue lisää:

Salaojaremontti vaatii suunnittelua ja varautumista yllätyksiin

Salaojat kuntoon!

Sadevesiviemäriverkosto pitää huuhdella ja kuvata kymmenen vuoden välein.

Sadevesiviemärikaivot on syytä puhdistaa vähintään kerran vuodessa. Samalla on katsottava, toimiiko padotusventtiili.

Myös salaojavesien pumppu pitää tarkistaa vuosittain, huoltoväli on viisi vuotta. Pumppaamossa on oltava hälytys.

Sadevesikourut ja syöksytorvet kaipaavat huoltoa keväällä ja syksyllä. Jos lehtipuut ympäröivät rakennusta, sen kouruja on syytä siivota syksyllä kahden viikon välein.

Ympäri vuoden on hyvä tarkkailla, että sade- ja sulamisvedet kulkeutuvat sadevesikaivoihin.

Lähde: Sisäilmayhdistys