Kesäkuussa 2018 yhdeksän eri työkalu- ja konevalmistajaa julkisti akkujärjestelmän, jossa samat 18 voltin akut sopivat usean eri valmistajan koneisiin. Konseptissa ovat mukana Metabo, Rothenberger, Mafell, Eisenblätter, Collomix, Haaga, Starmix, Eibenstock sekä Steinel.

Konsepti kulkee nimellä Cordless Alliance System (CAS) ja se perustuu Metabon akkuteknologiaan. Viime vuosien ajan saksalainen Metabo on ollut johtavia akkuteknologian edelläkävijöitä useine innovaatioineen. Metabon visio on jo pitkään ollut täysin johdoton työmaa. Viimeisin askel tavoitetta kohti on Metabon toisen sukupolven LiHD-akkutuoteperhe lippulaivanaan 8,0 aH akku, joka tarjoaa mahtavan 1600 watin tehon ainoastaan kymmenellä kennolla.

”LiHD-teknologian myötä akkumme tarjoavat riittävästi voimaa raskaimpiinkin koneisiin. Näin pystymme valmistamaan minkä tahansa sähkötyökalun akkukäyttöisenä niin, että suorituskyky ja teho täyttävät ammattikäyttäjien vaatimukset”, sanoo Metabon toimitusjohtaja Horst Garbrecht.

 Uusi konsepti tuo loppukäyttäjälle hyötyjä

CAS-konsepti sai alkunsa loppukäyttäjien toiveista.

”Keskustelimme yhdessä eri valmistajien edustajien kanssa työkalujen ja koneiden loppukäyttäjien toiveista sekä vaatimuksista. Useassa yhteydessä vaatimusten kärkeen nousi loppukäyttäjien tarve käyttää useiden eri valmistajien koneita yhdellä ja samalla akulla. Verkkovirtakäyttöisten sähkötyökalujen suhteen ongelmaa ei ole ollut, kun taas akkuversioissa kaikkien valmistajien akut ovat olleet tähän asti erilaisia. CAS-konseptin valmistajat halusivat tehdä tähän muutoksen. Nyt loppukäyttäjät voivat halutessaan käyttää useiden eri valmistajien koneita aivan kuten verkkovirtaversioita”, Garbrecht valaisee.

”Teknisestä näkökulmasta meillä ei ollut tarvetta perustaa yhteistyötä varten erillistä tuotemerkkiä. Akkujen yhteensopivuus oli täysin mahdollista toteuttaa perinteisten tuotemerkkien alla. Halusimme luoda erillisen CAS-yhteistyöbrändin, jotta loppukäyttäjien on mahdollisimman helppo tunnistaa, mitkä valmistajat käyttävät yhteensopivia akkuja, koneita ja latureita”, hän jatkaa.

Tällä hetkellä CAS-konsepti kattaa yli 110 erilaista konetta ja valikoima kasvaa koko ajan nopeasti, sanoo Garbrecht.

Yhteistyökumppanien valikoimat täydentävät toisiaan

 Yksi akku sopii jatkossa kaikkiin CAS-konseptin koneisiin. Jatkossa kaikkien CAS-valmistajien valikoimasta löytyy yhteensopiva akku, jonka tunnistaa akun kyljessä olevasta logosta.

CAS-konsepti tuo useat valmistajat erilaisine kohderyhmineen saman katon alle. Esimerkiksi Rothenbergerin puristusliitoskoneet sopivat erinomaisesti asentajien, lämmitysinsinöörien, jäähdytys- ja ilmastointialan ammattilaisten sekä huoltoteknikoiden työhön.

Mafell on erikoistunut erilaisiin puuntyöstökoneisiin, Collomix sekoittimiin.

Monet CAS-konseptin koneet ovat erikoiskoneita, kuten Haagan akkukäyttöinen lakaisin, joka on tällä hetkellä vielä kehitteillä. CAS-konseptin avulla pienemmätkin yhtiöt, kuten Haaga voivat saavuttaa jalansijaa eri toimialoilla.

Eisenblätter tarjoaa tuotteineen ja tarkasti suunniteltuine lisävarusteineen kehittyneitä järjestelmiä metalliteollisuuteen. CAS-konseptin avulla Eisenblätter pystyy jalostamaan koneitaan ja kehittymään akkukäyttöisten koneiden kategoriassa.

 Steinel on erikoistunut kuumailmateknologiaan.

”Kuuman ilman tuottaminen vaatii paljon energiaa. Laadukkaan akkuteknologian ansiosta kuuman ilman tuottaminen onnistuu tänä päivänä myös akkukäyttöisillä koneilla”, toteaa Steinelin toimitusjohtaja Ingo Steinel.