Sisäkatto odottaa saneerausta, seinällä Rölli juliste

Ennen sisäkaton saneeraustyöhön ryhtymistä kannattaa miettiä, mikä on järkevää. Uusia koko sisäkatto vai ehostaako vanha? Tarvitaanko huoneeseen perusteellista korjausta ja lisätäänkö eristystä. Entä yhdistetäänkö huoneita? Loputon lista kysymyksiä, joita on pähkäiltävä.

Aina ei ole itsestään selvää, kannattaako tai tarvitseeko sisäkattoa uusia perusteellisesti. Hetken mielenailahteluille ei kannata antaa valtaa eikä sille toiselle osapuolellekaan, joka talossa määrää. Jos mahdollista, kannattaa tarkistaa asunnon muut katot ja määritellä kattoremontin rajat. Remontin jälkeen voi käydä niin, että määräävä osapuoli vaatii, että huoneiston loputkin sisäkatot on uusittava, koska vanhat näyttävät rumilta.

Kun on päätetty uusia sisäkatto kokonaan, on aika määritellä materiaali. Jos sisäkattokorjaus on talon saneerauksen loppusuoraa, materiaalin valinta on helppoa – käytetään samaa kuin muissakin huoneissa. Muiden huoneiden katot määräävät yleensä tyylin, yhdennäköisyys huoneiden välillä on suotavaa.

Kun suuntaviivoista on päästy yksimielisyyteen, voidaan tehdä lopullinen kattoremonttisuunnitelma. Joillekin tee-itse-ihmisille on itsestään selvää, miten kaikki asiat toteutetaan, toteutustavoista puhumattakaan, tyylejä riittää joka lähtöön.

Varoitetaan jo nyt, että jos kysyt neuvoja, ota neuvoja kolmelta ammattilaiselta ja jaa parhaat neuvot kolmella, näin saat itsellesi sopivan tyylin toteuttaa sisäkattoremontin. Ammattilaisetkin ovat kyselleet uransa alkaessa toisilta neuvoja, ei siis pidä hävetä olla aloittelija.

Suunnittelun tärkeimpiä töitä on kirjoittaa sekä piirtää asioita paperille. Remontti kannattaa tehdä niin sanotusti paperilla, näin saadaan suunniteltua työvaiheet, löydetään ongelmakohdat sekä se, miten remontti kannattaa toteuttaa. Pienikin remontti voi olla hankala, jos järkevää työsuunnitelmaa ei ole. Älä sooloile, vaan mieti asiat loppuun ja toteuta.

Esimerkkinä olevassa saneerauskohteessamme yhdistettiin kaksi huonetta yhdeksi 18-neliöiseksi lastenhuoneeksi. Tarkoituksena oli säilyttää arkkitehdin tyyli ja jäljitellä 70-lukua.

Panelointi toteutettiin oksattomalla paneelilla ja vahalla käsiteltynä. Panelointi suoritettiin tarkasti niin, ettei tarvinnut asentaa varjolistoja.

Lue tarkemmin aiheesta TM Rakennusmaailman numerosta 7/09, joka ilmestyi 28.10.