Suomalaiskodeissa on useimpien mielestä liian vähän viherkasveja, sillä niiden sisäilman laatua parantavat vaikutukset ovat monille tuttuja. Suomalaiset miehet valitsevat kotiinsa mieluiten helppohoitoisia kaktuksia ja naiset kauniita orkideoja, mutta saniaisia inhoavat molemmat.

Biolan teetti viime lokakuussa kyselytutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten suhtautumista huonekasvien hoitoon sekä itse kasveihin. Kyselyyn vastasi noin tuhat suomalaista, joista naisia oli 51 % ja miehiä 49 %.

Kyselyn mukaan 49 % suomalaisista omistaa joitakin helppohoitoisia huonekasveja. Miesten suosikkeja olivat kaktukset, jukkapalmut ja rahapuu, naiset pitivät eniten orkideoista, rahapuusta ja kaktuksista. Sekä miehet että naiset toivoivat kotiinsa enemmän huonekasveja, sillä he olivat tietoisia huonekasvien hyvistä vaikutuksista kodin ilmaan sekä viihtyisyyteen.

Helppohoitoisuus on huonekasvien valinnan selkeä kriteeri, sillä eniten hajontaa oli suomalaisten tavassa kastella ja lannoittaa huonekasveja. Yleisin kastelutiheys oli kerran viikossa, mutta erityisesti miehet kastelivat kasveja jopa lähes päivittäin. Huonekasvien lannoittamisessakin oli hajontaa, sillä 34 % vastaajista kertoi, ettei lannoita huonekasveja lainkaan. Ravinteita lisää kasteluveteen silloin tällöin kuitenkin 44 % vastaajista.

Suosikki- ja inhokkikasvien kolmen kärki oli yllättävän vahva niin miehillä kuin naisilla. Kun rahapuu ja kaktus kuuluivat molempien suosikkikolmikkoon, oli inhokkikasvien listalla yllätyksiä. Naiset inhosivat eniten saniaista ja miehet eivät voineet sietää murattia. Saniainen oli miesten listalla toiseksi inhotuin huonekasvi, kolmanneksi erottui rönsylilja. Muut kasvit jäivät näistä kolmesta selkeästi jälkeen.

Saniainen oli naisten ylivoimainen inhokki, ja sen jälkeen olikin reilu ero toiseksi tulleeseen anopinkieleen. Kolmanneksi kiri naisillakin muratti.

muratti