Riihi, viljankuivaamo ja sauna. Vanha hirsirakennus on ollut monen sukupolven käytössä yli sadan vuoden ajan. Nyt se aloittaa neljännen elämänsä kesäpaikan vierasaittana.

Luonto otti vuosien vieriessä yhä tiukemman otteen käyttämättömäksi jääneestä rakennuksesta. Saunan toinen pääty oli jo vajonnut maan sisään, seinustalla kasvanut raita työntänyt juurensa perustusten alle ja iso muurahaisyhdyskunta ahkeroi akkunan alla. Hirret olivat pesän kohdalta niin lahot, että yksi potkaisu teki seinään melkoisen reiän.

Nyt oli tultu siihen pisteeseen, että vaihtoehtoina olivat joko purku tai korjaaminen ennen kuin sauna kaatuisi kokonaan. Korjausrakka alkoi purkutöillä kesällä kaksi vuotta sitten. Saunan perustuksina oli ajan tapaan käytetty isoja kiviä. Toinen pääty oli vajonnut savimaahan yli puolen metrin syvyyteen. Korjauksen lähtöajatuksena oli, että työ tehdään mahdollisimman luonnonmukaisista tarvikkeista perinteiseen tapaan selkeästi ilman mitään turhaa konstailua. Kysehän ei ollut entisöinnistä, vaan hirsirungon korjaamisesta tämän päivän tarpeisiin.

Purkutyöt paljastivat kiinnostavia yksityiskohtia menneiltä ajoilta. Kolmekymmenluvulla oli tehty remonttia. Hirsikertojen tilkkeenä oli käytetty muun muassa sammalia, riepuja ja Maaseudun Tulevaisuus -lehtiä, joista viimeisimmät olivat vuodelta 1936. Nyt ne on korvattu pellavalla.

Rakennusta oli korjattu 1936. Tiilet olivat tiettävästi siltä vuodelta. Kattotiilet oli ladottu aluskatteen ja ehjän pärekaton päälle. Siksi runko olikin säilynyt kokonaan lahoamatta.

Seuraavana keväänä rakennus oli mahdollista laskea alas uusille perustuksilleen ja aloittaa hirsipaikkaukset. Naapurista löytyi sopivia hirsiä. Alimmainen hirsikerta on uusittu kokonaan, toisessa päädyssä on kaksi kokonaista uutta hirttä ja paikkapaloja löytyy sieltä täältä. Hirret on kiinnitetty kolme ja puoli senttiä paksuilla ja kolmekymmentä senttiä pitkillä kuusitapeilla viistoon poraten. Tilkkeenä on pellavaa sekä levynä että nauhana.

Vanha hirsikehikko on jätetty näkyviin vain osittain julkisivussa ja toisessa päädyssä. Muuten ulkovuorauksena on pystylaudoitus ja rimoitus vanhaan malliin.

Kaikki rakentamisessa käytetyt materiaalit ovat luonnonmukaisia. Ainoastaan ulkoportaat on tehty painekyllästetystä puusta. Muovia ei ole missään. Seinärakenteessa laudoitetun hirsirungon kohdalla riittää kerroksia, jos tapetitkin lasketaan mukaan.

Laudoitetun osan rakenne ulkoa sisäänpäin menee näin: pystyrima eli ”rakoripa”, seinälauta, tuulensuoja puukuitulevy, toinen puukuitulevy, paikoitellen kaistale vaneria, vanha hirsi 150 milliä, pellavatilkkeet molemmin puolin hirttä, kaksitoistamillinen puukuitulevy, ilmansulkupaperi, jälleen saman paksuinen puukuitulevy, makulatuuripaperi ja paperitapetti.

Sata vuotta on hirsirakennuksen elämänkaaressa vasta hyvä alku. Nyt nämä äärimmäisen huolella ja harkiten tehdyt korjaukset lisäävät rungon ikää varmasti toiset sata vuotta.

Lue aiheesta tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 8/12, joka ilmestyi 19.9.