Viime vuosina sadeveden omakotitaloille aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet etenkin Etelä-Suomessa sateisten ja lauhojen talvien myötä. Myös syys- ja talvimyrskyt rasittavat kattoja.

Vaikka suomalaiset omakotitalot ovat keskimäärin melko hyvässä kunnossa, useimmista löytyy jotakin korjattavaa. If on tettänyt jo yli 20 000 suomalaistaloon Kunnon koti -talotarkastuksia, joiden tavoitteena on auttaa asiakkaita pitämään huolta kodeistaan. Huolta aiheuttavat yhä useammin vesikaton puutteet.

”Lähes 10 prosentissa taloista katto on selkeästi kulunut tai jo käyttöikänsä loppupuolella. Vielä useammin aluskate on rikki tai puutteellinen. Lisäksi joka kymmenenneltä katolta löytyy sammalta. Se ei ole vain esteettinen haitta, vaan altistaa vahingoille hidastamalla katon kuivumista ja haurastuttamalla esimerkiksi tiilikatolla tiilien pintaa. Lähes yhtä usein puuttuu savupiipun hattu, jonka seurauksena sade pääsee vähitellen rapauttamaan piippua, kun vesi talvella jäätyy”, listaa Ifin omakotivakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

Kun katon kunto heikkenee, pääsee vettä valumaan rakenteisiin tai sisälle taloon jonkin läpiviennin kohdalta. Hyvin yleinen vuotopaikka löytyy savupiipun juuresta.

Kattoremonttia ei kannata lykätä

Tyypillisesti katon käyttöikä on noin 40 vuotta riippuen sen pintamateriaalista. Katon kunto kannattaa tarkastaa ainakin kerran vuodessa. Ennen talvea on hyvä hetki varmistaa, etteivät syysmyrskyt ole aiheuttaneet vahinkoa.

Säännöllisellä huollolla voi myös pidentää katon käyttöikää.

”Katolla liikkuessa täytyy ehdottomasti huomioida turvallisuus ja käyttää turvavälineitä. Avuksi voi pyytää myös ulkopuolista asiantuntijaa. Jos itsellä herää epäilys katon kunnosta, kannattaa tilata tarkempi kuntoarvio”, painottaa Utunen.

Tyypillisesti useimmista kotivakuutuksista on rajattu pois ulkopuolinen kosteus eli esimerkiksi juuri tilanteet, joissa sadevettä on päässyt talon rakenteisiin.

Lue lisää:

Näin saat kattoa haurastava sammalen pois 

Leuto talvi koettelee kattoja

Ohjaa sadevedet omakotitalon katolta hallitusti rännikaivoon

Tarkasta katto ennen talvea

1 Poista katolta lehdet, oksat ja muut roskat, jotka voivat kerätä kosteutta katolle. Poista myös mahdolliset sammaleet.
2 Jos talossa on tiilikatto, tarkasta, että tiilet ovat ehjiä ja muutenkin hyvässä kunnossa.
3 Katso, ovatko piippujen, ilmanvaihtoputkien, sähköliitosten ja antennien läpiviennit silmänvaraisesti tarkasteltuna tiiviitä eikä niissä ole esimerkiksi halkeamia.
4 Varmista, että talotikkaat ja kattokulkutiet ovat kunnossa, jotta esimerkiksi nuohous on mahdollista tehdä turvallisesti.
5 Puhdista vesikourut ja syöksytorvet sekä tarkista, että sadevedet ohjautuvat varmasti poispäin talosta.