Satunnainen asuntomessuvieraamme on viisissäkymmenissä, perheellinen, asuu Espoossa pientalossa ja harrastaa antiikkihuonekalujen katselua ja ajoittain myös niiden keräilyä, joten kaipa hänen voi sanoa olevan kiinnostunut sisustamisesta. Varsinkin, jos sillä tarkoitetaan jugend-tyylisiä tammikaappeja.

Satunnainen asuntomessuvieras oli mielissään Hyvinkään messualueen tiiviydestä; sen vuoksi että tiivis rakentaminen merkitsi hänelle energiatehokkuutta ja ekologisuutta sen myötä, ja kun ekologisuus esimerkiksi aurinkoenergian hyödyntämisen myötä näytti olevan lähes sääntö, vieraamme myhäili tyytyväisenä.

Satunnainen messuvieras kertoi päättäneensä etukäteen tutustua kaikkiin taloihin, vaikka käsittikin, että siitä tulisi melkoinen urakka. Hän kertoi koettaneensa aluksi siirtyä kohteesta toiseen numerojärjestyksessä, mutta siitä ei tullut mitään. Käytännöllisemmäksi osoittautui katsella, missä kohteessa milloinkin oli vain vähän jonoa ja suunnistaa sitten sinne. Kaikkien kohteiden kiertäminen jäi kyllä haaveeksi.

Ensimmäiset ja oman arvionsa mukaan myös parhaiten mieleen painuneet asiat messualueelta eivät kyllä liittyneetkään taloihin, vaan taiteeseen. Satunnaisen messuvieraan mielestä tällainen julkinen taide on omiaan paitsi virkistämään mieltä, myös luomaan alueelle omaleimaisuutta ja tyyliä. Ja sitähän ei koskaan ole liikaa.

Trendejä…

Aikansa taloja kierreltyään satunnainen messuvieras kertoo tulleensa siihen tulokseen, että näiltä messuilta löytyy muutama sellainen seikka, joita hänen mielestään saa sanoa trendiksi, vaikka joku muu kenties olisikin sitä mieltä että eivät ne mitään trendejä tahi sen suurempia suuntauksia ole.
Ensimmäinen oli kuulemma liukuovet. Talossa jos toisessakin oli kääntyvät, saranalliset väliovet korvattu seinän sisään sutjakkaasti livahtavilla, satunnaisen messuvieraan silmään melko ohuilla, joskin hyvin siisteillä liukuovilla.

Toinen seikka, jota satunnainen messuvieras halusi trendiksi nimittää, oli mustan ja valkoisen käyttö sisustuksissa. Olihan siellä harmaatakin, mutta sisustuksien yleisin värivalikoima näytti mustalta tai valkoiselta. Korkeakiiltoisia keittiökaapistoja oli niin, että silmiä alkoi särkeä.

Entä se talo, jossa oli perheellä neljä koiraa ja olohuoneeseen oli laitettu valkoinen parketti… satunnainen messuvieras puisteli päätään vielä tästä kertoessaankin. Olkoon jos, että koirat ovat hyvin pieniä, ei tuommoinen valkoinen parketti niiden käpälien alla kovin kauan kauniina kestä, vaan naarmuttuu muutamassa kuukaudessa.
Muutaman kohteen pohjaratkaisua hän kertoo oudoksuneensa – mitä ideaa siinä on, että vanhempien makuuhuone sijoitetaan kaikkein kauimmaiseksi kylpyhuoneesta, kun pitäisi olla ihan päinvastoin?

Messukohteista…

Satunnainen messuvieras piti Helmitalojen messukohteen mutkattomuudesta ja erityisesti hinnasta. Kimara-hirsitalossa satunnainen messuvieraamme ihasteli valoisuutta ja viehkeästi sisustettua maalaistyylistä keittiötä ja hämmästeli, ettäkö talo tosiaan oli esikoistaan odottavan pariskunnan koti? Sisäänhän pääsi ainoastaan korkeahkosta portaikosta, eikä lie toistaiseksi kuultu vauvasta, joka tulisi toimeen ilman lastenvaunuja. Siinä nuoren äidin otsalta hiki pisaroisi, kun rattaiden ja kauppakassien kanssa pitäisi sisään päästä. Mutta ehkäpä luiskaa ei vain vielä ollut ehditty tehdä.

RTV-pintamateriaalitalossa satunnaista messuvierasta ihastutti erityisesti laaja lasitettu terassi. Käpylä 163 -kohteessa satunnainen messuvieras piti erillisestä piharakennuksesta kovin. Passiivikivitalo Lumikkia katsellessaan satunnainen messuvieras oli mietiskellyt, että komea on talo, mutta mieluusti sitä olisi autolla ajanut sisäänkäynnin viereen tai sitten nostellut kauppakassit tavarahissiin ennemmin kuin kävellyt pitkät.

Deko-talon pihassa mainiona ideana silmään pisti puutarhamansikkamaa pihan koristuksena, mutta sitten taas Villa Ainoan pihasuunnittelijan mielestä talon asukkaiden harrastuksiin lienee kuulunut itsekidutus, sillä miten muuten oli selitettävissä, että sinänsä kohtuulliset istutuslaatikot oli päällystetty valkoisilla koristekivillä, satunnainen messuvieras ällisteli.

Kahta taloa hän jäi erityisesti mietiskelemään: toinen oli puulla verhoiltu kivitalo, toinen kiviaineksella verhoiltu hirsitalo ja syytä tällaiseen satunnainen messuvieras kertoi miettineensä oikein perin pohjin, vaan ei sittenkään keksinyt – mikä vika siinä oli, että kivitalo ei voinut olla kivitalon eikä hirsitalo hirsitalon näköinen?

Lue satunnaisen asuntomessuvieraan kommenteista tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 7/13, joka ilmestyi 1.8.