Jos rakas sauna alkaa näyttää aikansa eläneeltä, on ehkä aika remontille. Pienelläkin päivityksellä sauna kohenee paljon.

Sähkökiuas vaihdetaan yleensä esteettisistä syistä, ei siksi, että se olisi rikkoutunut.

”Teknisesti kiuas on hyvin pitkäikäinen kodinkone, jos vastuksia vain vaihdetaan”, huomauttaa tuotepäällikkö Kimmo Riuttanen Harvialta.

Kun vanha seinämallinen kiuas halutaan vaihtaa uudempaan malliin, vaihtoehdoista onkin runsauden pulaa. Uusi kiuas valitaan saunomistottumusten ja mieltymysten perusteella.

Riuttasen mukaan pilarimalliset kiukaat ovat nykyisin suosituimpia, ja hyvästä syystä.

”Suuri kivivolyymi monipuolistaa saunomista. Heitettäessä vettä kiukaan yläosaan saadaan intensiiviset, nopeammat ja sivuun alhaalle hitaammat, leppeämmät löylyt.”

Oikea teho selville

Kiukaan tehontarve määritellään löylyhuoneen koon mukaan – karkeasti saunan yhtä tilavuuskuutiota kohti tarvitaan 1 kW kiuastehoa. Oikeasti ihan näin yksinkertaisella kaavalla ei kuitenkaan selvitä, sillä löylyhuoneissa on nykyisin myös paljon eristämättömiä pintoja, kuten lasia, jotka kasvattavat tehontarvetta. Yksi neliömetri lasipintaa vastaa 1,2 lisäkuutiometriä kiukaan tehoa valittaessa.

”Jos meillä on siis 8 m3:n sauna ja siinä 2 x 2 m2 lasipintaa, kiuas on valittava 10,4 m3:n perusteella”, Riuttanen laskee.

Laskutoimituksen jälkeen mietitään kiukaan sijaintipaikkaa (soveltuuko se esimerkiksi kulma-asennukseen), mallia, väriä ja ominaisuuksia.

Uusissa kiukaissa on elektroninen ohjaus. Erillinen ohjauspaneeli voidaan sijoittaa paitsi saunan sisäpuolelle, myös minne tahansa muuallekin kodissa.  Käyttöpaneelista kiuas voidaan paitsi kytkeä päälle ja pois, myös ajastaa ja säätää haluttua lämpötilaa.

”Erillisen ohjauskeskuksen ja käyttöliittymän avulla kiuasta voidaan langattoman verkon kautta sovellusta käyttäen ohjata mistä tahansa. Jos sauna varustetaan etäohjauksella, on joko kiukaan yläpuolelle asennettava turvakytkin tai saunan ovi varustettava ovikytkimellä,” Riuttanen muistattaa.

Lisaa kosteutta löylyihin

Sauna on yleensä talon kuivin paikka. Riuttanen kertoo, että saunomislämpötiloissa +65 –80 asteessa ilmankosteus on tyypillisesti 5–15 prosentin välillä. Esimerkiksi atoopikolle ja astmaatikoille se saattaa tehdä saunomisesta ikävää.

”Saunassa, jossa on vesisäiliöllä varustettu combi-kiuas voi säätää sekä lämpötilaa että ilmankosteusprosenttia. Kun lämpötila on +60 °C, kosteusprosentti on noin 50 % ja +80 °C:ssa 60 %”, Riuttanen sanoo.

Combi-kiukaita voi lämmittää myös ilman höyrystysominaisuutta. Sauna Steamer puolestaan on erillinen, seinään kiinnitettävä höyrystin, jolla peruskosteustasoa saadaan nostettua hieman korkeammalle. Steameristä on sekä käsin täytettävä että kylmävesijohtoon liitettävä malli. Laitteeseen on saatavissa myös ohjauskeskus, josta voidaan valita haluttu kosteusprosentti.

Kastee on jokaiseen kiukaaseen sopiva ja myös vanhaan kiukaaseen jälkiasennettavissa oleva laite, joka sumuttaa kosteutta kiukaan sisälle sijoitetusta sumuttimesta ja valvoo mikroprosessorin avulla halutun saunailmankosteuden tasoa. Ilmankosteus 0–100 % säädetään seinälle asennettavasta säätönupista.

Kastee-järjestelmään kuuluvat ohjausmikropiiri, sekä kosteus- ja lämpötila-anturit, ohjauspaneeli, putkisto-osat. Kastee-järjestelmän voi myös asentaa itse eikä se vaadi erikoistyökaluja.

Kastee Relax Oy:n kehitysjohtaja Dan Mertalehto kertoo, että järjestelmiä on asennettu paljon yksityisasuntoihin, sekä hotelleihin, uimahalleihin ja kylpylöihin, joissa kiukaat ovat päällä pitkään. Tasainen ja hallittu ilmankosteus myös vähentää puuosien kuivumista.

Uusi lauteet käytön mukaan

Kärävä Oy:ssä saunasisustuksia suunnitteleva sisustusarkkitehti Laura Mattila kertoo, että nykyisin saunoissa ja saunaremonteissa panostetaan puusepäntyönä tehtyihin lauteisiin. Harvempi saunaa remontoiva enää ostaa laudepuuta metritavarana ja tekee lauteita itse.

Kärävän lauderatkaisuista suosituin on oma Kovera-laudemalli. Se on liimalevystä valmistettu muotolaude, jonka istuinmukavuus on omaa luokkaansa.

Ergonomisen muodon lisäksi vesi valuu pois keskellä olevasta raosta. Kysyttyjä ovat myös todella leveästä, 40 x 200 – 300 mm liimalevystä tehdyt lauteet tai vastaavasti kapeat rimalauteet.

”Alalaude toteutetaan usein laverina ja kiuas integroidaan tähän.”

Saunaan sopivan laudekorkeuden ratkaisee tilakorkeus: paljonko katon ja ylälauteen väliin jää tilaa ja minkälainen kiuas on hankittu, miten tila lämpiää ja millä korkeudella istutaan. Iäkkäämpiä liikuntarajoitteisia saunojia varten saatetaan tehdä esimerkiksi erikorkuisia jakkaroita.

Täysin verhoillut lauteet ovat sekä lapsiystävälliset että turvalliset huonosti liikkuville ja heikkonäköisille saunojille. Silloin lauteisiin ei jää koloja eikä lauteiden alle pääse tippumaan sen enempään saunoja kuin tavaroitakaan.

Tummien, niin mustien kuin harmaiden saunojen suosio jatkuu. Mattilan mukaan suosituin materiaali on lämpökäsitelty haapa.

Puupinta uusiksi

Täydellistä remonttia ei saunaan sen ilmeen uusimiseksi tarvitse tehdä, jos puupinta on muuten kunnossa. Saunan ilme muuttuu aivan toiseksi paneeleiden ja lauteiden väritystä vaihtamalla.

Vaaleaan tai kellastuneeseen puuhun – laudeseinään tai kattopintaan saa helposti tummalla saunavahalla savusaunafiilistä.

”Vanhasta kellastuneesta paneelista saa hyvin myös harmaata”, Tikkurilan teknisen tuen päällikkö Rami Kuparinen vahvistaa.

”Olen itse käsitellyt seinät harmaalla sekä katon ja lauteet mustalla saunavahalla ja lopputuloksesta tuli niin hyvä, että kaverit luulivat minun vaihtaneen paneelit.”

”Tummasta paneelista on kuitenkin vaikea saada vaaleaa. Hionta on kova työ, jotta vaalea puupinta tulee esiin. Erilaiset hiomakoneet voivat auttaa työssä, mutta usein paneelit on vain helpompi suoraan uusia”, hän huomauttaa.

Saunavahoja on harmaana, valkoisena ja mustana. Tikkurilan, Teknoksen ja K-raudan saunavahat voi sävyttää myös kuultosävyllä.

Valaistuksella on väliä

Valaisin- ja saunavalmistaja Cariitti Oy:n toimitusjohtaja Peter Ruokonen painottaa, että jokainen on oman saunansa valaistuksen paras asiantuntija. Joku tykkää saunoa hämärässä, toinen kaipaa enemmän valoa.
Saunassa tulee valaista tilaa eikä saunojia. Valopisteitä ei pitäisi sijoittaa siten, että saunojat istuvat lauteilla spotin alla. Valolla pitäisi korostaa pintoja, tilan muotoja, poimia esiin yksityiskohtia ja valaista kulkureittejä.

Makuasia on, valaistaanko seinäpintoja selkänojan takaa ylöspäin vai katosta alaspäin. Valittavaan tekniikkaan vaikuttaa, halutaanko valaista tasaisesti vai pistemäisesti pienillä spoteilla.

”Valaisimet kannattaa aina sijoittaa siten, etteivät ne ikävästi häikäise saunojien silmiä.”

”Valaistuksessa säädettävyys on ihan perusjuttu mihin tilaan tahansa”, Ruokonen painottaa. Nykyisin käytettävissä on myös paljon erilaisia langattomia ratkaisuja.

Ruokosen mukaan niin rautakauppojen hyllyillä kuin saunoihin asennettuina näkee paljon tuotteita, jotka eivät lainkaan löylyhuoneeseen sovellu.

”Olen nähnyt saunassa kuivan tilan valaisimia, joita ei pitäisi missään nimessä asentaa edes kosteaan tilaan – saati sitten saunaan. Siinä on sähköiskun ja tulipalon vaara lähellä!”

”Eräässä led-saunavaloksi myytävässä pakkauksessa on kuva, jossa tuote on asennettu kattoon. Pakkauksessa on kuitenkin pienellä präntättynä teksti, jossa sanotaan, ettei tuotetta saa asentaa saunassa yli metrin korkeuteen.”

Lue koko artikkeli TM Rakennusmaailmasta 11/20.

Lue lisää:

Näin käytät sähkökiuasta turvallisesti: Vanhat kiuaskivet voivat aiheuttaa vaaran

Nappaa saunaideat asuntomessusaunoista

Näin onnistuu saunan panelointi