Saunomistavat eroavat toisistaan. Meillä saunassa peseydytään ja rentoudutaan, saksalaiset ja ruotsalaiset etsivät hemmottelua, venäläiset hakevat terveyshyötyjä.

Harvia selvitti kyselyllä saunomistapoja Suomessa, Ruotsissa, Saksassa ja Venäjällä. Tutkimuksen mukaan suomalaiset saunovat paljon ja perinteisesti. Muualla maailmassa löylyhuoneesta etsitään arjen ylellisyyttä ja haetaan uutta teknologiaa.

”Sauna kuuluu useimman arkeen, mutta saunomisen tavat eivät meillä juuri ole muuttuneet. Saunomme usein ja paljon. Ruotsissa ja Venäjällä saunasta haetaan ylellisyyttä ja teknologiaa. Saunoihin saa elektroniikkaa, uusia valaistusratkaisuja ja infrapunasäteilijöitä”, Harvian toimitusjohtaja Tapio Pajuharju sanoo.

Saksalaiset ja venäläiset etsivät saunasta myös terveyshyötyjä. Saksalaiset uskovat myrkkyjen lähtevän hikoilun kautta pois kehosta. Venäläiset ovat suomalaisten jälkeen ahkerimpia saunojia. Venäjällä saunan nähdään vähentävän sydän- ja verisuonisairauksia, pienentävän muistisairauksien riskiä ja pudottavan verenpainetta.

Ahkerat saunojat

Suomalaisille saunojille tärkeää on puhdistautuminen ja hyvä olo saunomisen jälkeen. Jopa 80 prosenttia suomalaisista saunoo ainakin kerran vuodessa, ja kaksi kolmesta saunojasta käy saunassa viikoittain. Maassamme saunotaan Harvian mukaan varsin perinteisesti, ja monelle puulämmitteinen sauna on tärkeä.

Puolet venäläisistä saunoo vähintään kerran vuodessa, ja heistä kaksi kolmannesta ainakin kerran kuukaudessa. Venäjällä on tutkimuksen mukaan paljon perinteiden hakijoita, mutta varsin usea etsii saunasta myös hienoa muotoilua, uusia keksintöjä ja nykyaikaista teknologiaa.

Saksalaisista 43 prosenttia saunoo vähintään kerran vuodessa, aktiivisista saunojista löylyhuoneessa käy 61 prosenttia vähintään kerran kuukaudessa. Joka kolmas saksalaisvastaaja kertoo menevänsä saunaan kaunistautumaan tai viettämään aikaa läheisten kanssa.

Teknologiaa ja tunnelmaa

Ruotsalaisista joka toinen saunoo vähintään kerran vuodessa, ja heistä 40 prosenttia käy saunassa useammin. Ruotsissa sauna merkitsee rentoutumispaikkaa salin jälkeen, peseytymispaikkaa työmatkalla. Ruotsissa on myös muita maita enemmän uutta teknologiaa ja muotoilua arvostavia alle kolmekymppisiä saunojia.

”Haluamme ymmärtää asiakkaidemme muuttuvia tarpeita. Siten pystymme kehittämään ja parantamaan tuotteitamme. Uskomme tuovamme saunalla ja kylpylätuotteillamme tasapainoa saunojan keholle ja mielelle”, Tapio Pajuharju kertoo.