Saunasuoja on saunan sisäpintoihin tarkoitettu pintakäsittelyaine, joka auttaa saunan siistinä pitämisessä ja vähentää remontin tarvetta.

Saunan seinäpintoja ei ole perinteisesti käsitelty mitenkään. Saunasuoja-aineiden käyttö on kuitenkin yleistymässä. Testasimme muutama vuosi sitten, kestävätkö saunasuojat löylyhuoneen rankkoja olosuhteita ja onko niistä apua saunan siistinä pitämisessä. Verrokiksi otimme perinteisen parafiiniöljyn. Vertailun tulokset pääset lukemaan täältä.

Tiukimmille saunaperinteen vaalijoille saunan sisätilojen käsittely jollain pintakäsittelyaineella on kauhistus. Toki huolella tehty ja hyvin hoidettu sauna pysyy sellaisenaankin varsin pitkään kunnossa. Käsittelemättömän puun ikääntymistä ei voida silti estää.

Ajan myötä laadukaskin seinäpaneeli väistämättä kauhtuu. Kuumuus ja vesi tekevät tehtävänsä. Laudat halkeilevat, pihka irtoaa ja pahimmillaan kosteus voi alkaa jopa lahottaa puuta. Jos paneelipinnoille päätyy vielä likaa, varsinkin itse tehdyn saunan nuhjaantuminen kirvelee karvaasti.

Mikäli saunaan pääsee enemmän valoa, puupintojen olemus muuttuu entistä helpommin. Valon vaikutuksen huomaa erityisen hyvin saunoissa, joissa ikkuna on valoisaan ilmansuuntaan. Saunat ovat kuitenkin useimmiten hämärästi valaistuja, joten UV-suoja ei ole yleensä päällimmäisin syy puupintojen käsittelyyn.

Unohtaa ei voi toki sitä, että sisustuspaineet ovat jo tunkeutuneet saunan rauhaan. Jopa löylyhuoneeseen halutaan värejä. Jollei asiaa voi hoitaa puulajeja vaihtamalla, saunasuojat tarjoavat vaihtoehdon.
Monet saunasuojat voidaan sävyttää kuultavilla sävyillä. Värillisen vahan lisäksi sävytetyt saunasuojat ovat oikeastaan ainoita tapoja, joilla jo olemassa olevan seinä- tai kattopaneloinnin ulkoista olemusta voi kotikonstein muuttaa.

Saunasuoja värittömänä ja vesiohentaisena

Heti vertailun alkumetreillä päätimme, että haluamme mukaan verrokiksi parafiiniöljyn. Se on tunnettu ja perinteinen puun käsittelyaine. Verrokkivalinta sulki luonnostaan pois sävytettyjen saunasuojien vertailemisen.

Toki parafiiniöljyäkin voi sävyttää perinnepigmentein. Kyse olisi vain kovin erikoislaatuisesta verrokista. Värittömässä linjassa pysyttelemistä puolsi toisaalta sekin, että saunasuojia myydään paljon myymälöistä, joissa ei ole sävytyskonetta.

Saunasuojia löytyi enemmän kuin saatoimme ottaa mukaan vertailuun. Teimme karsintaa ennen kaikkea saatavuuden perustella ja saimme vertailuvalikoiman kasaan helposti pelkästään kiertämällä Lahden seudun suurimmat maalikaupat ja maaleja myyvät marketit. Mukaan tulivat Eskaro Vihta Saunasuoja, Ilves Saunasuoja, Maston Saunasuoja Tixo, Midun Saunasuoja, Teknos Satu Saunasuoja, Tikkurila Supi Saunasuoja ja Värimylly Maalarin Saunasuoja.

Vesiohenteisuuden lisäksi emme asettaneet saunasuojille muita teknisiä vaatimuksia. Esimerkiksi kiiltoastetta ei käytetty rajaavana tekijänä. Yllättävän monen saunasuojapurkin kyljestä ei edes löydy kyseistä tietoa. Vertailutuotteiden tietoja jouduttiin muutenkin kyselemään maahantuojilta ja valmistajilta yleisempiä pintakäsittelyaineita enemmän.

Verrokkina toimineen parafiiniöljyn toimittajan valinta oli pitkälti sattumaan kauppaa. Suomen Tervaleppä Oy:n aine päätyi vertailuun osin jopa siksi, että tuote oli myymälässä hyvin esillä. Lisäpainoa annoimme sille, ettei kyseisen tuotemerkin nimellä valmisteta varsinaisia saunasuojia.

Perinteinen ei pärjää kaikessa

Vertailumme koostui puoliksi käytännön työkokeista sekä puoliksi laboratoriovanhennuksista ja -testeistä. Laaja testaus oli välttämätöntä saunasuojien luonteen selvittämiseksi. Varsinkin puhdistettavuuden testausta voidaan tällä kertaa pitää hyvin oleellisena.

Mikäli vertailu olisi koostunut pelkästään käytännön osiosta ja koekappaleiden vanhennuksista, perinteinen parafiiniöljy olisi noussut vertailun voittajaksi. Puhdistettavuuden testit kuitenkin paljastivat, ettei muutoin hyvä aine ole täydellinen. Parafiiniöljyllä käsitelty paneeli ei nimittäin puhdistettavuudeltaan juuri eronnut käsittelemättömästä puusta.

Havainnossa piilee jopa vertailun oleellisin ydin. Saunasuojat eivät testiemme mukaan estä puun kellertymistä, minkä lisäksi valtaosa niistä on voimaton pihkaantumista vastaan. Saunan puhdistettavuutta saunasuojat kuitenkin helpottavat oleellisesti. Mikä parasta, likaa suojaavat ominaisuudet näyttävät säilyvän myös paneelipintojen ikääntyessä.

Paraskaan saunasuoja ei silti yltänyt ulkoasussaan parafiiniöljyllä käsitellyn puun tasolle. Ajan myötä ja pintojen altistuessa lialle puntit kuitenkin tasaantuivat. Lopulta vaaka kiepsahti osoittamaan parhaimpia saunasuojia voittajiksi.

Saunasuoja tuo löylyhuoneen puhdistettavuuteen selvää helpotusta. Saunasuojien ulkonäkö ei kuitenkaan uutena yllä parafiiniöljyllä käsitellyn puun tasolle. Saunasuojien merkittävimmät keskinäiset erot löytyvät märkätyöstön työläydestä.

Lue lisää:

Saunan ilme kohenee jo pienellä päivityksellä