Sauna kuuluu suomalaiseen juhannukseen kuin joulupukki jouluun. Ennen ensimmäisiä juhannuslöylyjä on hyvä tarkistaa mökkisaunan kunto. Sauna- ja spa-yhtiö Harvian tuoteryhmäpäällikkö Arto Harvia jakaa vinkit, kuinka voit nauttia kesän rentouttavista mökkilöylyistä turvallisesti.

Turvallisessa saunomisessa kaikki alkaa saunan ylläpidosta ja huollosta. Jo ennen saunan lämmittämistä on hyvä miettiä, missä kunnossa kiuas ja saunalauteet ovat.

”Lahot saunalauteet voivat jopa romahtaa. Onkin tärkeää, että saunan ilmanvaihto pidetään kunnossa, jotta lauteet kuivuvat nopeasti eivätkä pääse lahoamaan. Lauteiden käyttöikää voi pidentää myös parafiiniöljykäsittelyllä”, kertoo Arto Harvia.

Kiukaan huoltaminen on tärkeää niin turvallisuuden kuin saunomiskokemuksen kannalta. Perinteisen puukiukaan käyttöikä on lähes kymmenen vuotta ja sitä voi pidentää hyvällä hoidolla: kivien ja polttopuiden oikealla ladonnalla, tuhkien tyhjennyksellä ja nuohouksella.

”Puhki palanut kiuas on aina tiensä päässä ja turvallisuusriski. Jos saunassa ei saa enää kunnon löylyjä, voi kiukaassa olla reikiä. Kiuas ei toimi silloin enää niin tehokkaasti, eikä sauna lämpene kunnolla”, sanoo Harvia.

Tekniikalla turvallisuutta

Saunassa tyypillisimpiä haavereita ovat kuuman kiukaan aiheuttamat palovammat. Kuka tahansa voi helposti horjahtaa kuumista löylyistä noustessaan, ja erityisesti lapsiperheissä perheen pienimpien äkkinäisiä liikkeitä voi olla vaikea ennakoida.

”Kiukaan ympärille asennettavilla suojakaiteilla on helppo välttää tapaturmat, varsinkin lasten kanssa. Kiuasta asennettaessa on myös tärkeää huomioida tarpeeksi suuri suojaetäisyys seinään ja lauteisiin. Monet lisävarusteet, kuten puukiukaiden suojaseinät, mahdollistavat kiukaan asentamisen myös huomattavasti pienempään tilaan, jolloin voidaan panostaa enemmän laudetilaan, käytettävyyteen ja turvallisuuteen.”

Myös kiuasmalleissa on eroja turvallisuuden kannalta. Puukiukaissa pienet yksityiskohdat helpottavat saunan lämmitystä.

”Kiukaissa kannattaa suosia mallia, jossa luukun ja hanan kahvat on valmistettu kuumentumattomasta materiaalista.”

Mökkien varustelutaso on parantunut huomattavasti viimeisen vuosikymmenen aikana, ja yhä useammassa mökissä on moderni sähkö- tai hybridisauna, johon saa uutta turvallisuutta parantavaa teknologiaa.

”Hyvin varustelluissa kiuasmalleissa ja ohjauskeskuksissa on erillinen ohjauspaneeli, joka mahdollistaa kiukaan vaivattoman käytön ilman, että saunaan tarvitsee mennä erikseen. Paneeli näyttää, onko kiuas päällä, ja lisäksi saunan lämpenemistä on kätevää seurata sen näytöltä.”

Pidetään kaverista huolta

Juhannus on suomalaisten suosikkijuhla, ja mökillä saunotaan usein pitkän kaavan kautta. Löylyjen lomassa on hyvä muistaa pieniä tapoja, joilla varmistaa oma sekä saunakavereiden turvallisuus.

”Lauteilta kannattaa nousta rauhassa eikä uimaan pidä rynnistää liian kovalla vauhdilla, jotta kehon lämpötila ennättää tasaantumaan. Myös riittävä veden juominen on tärkeää kuivumisen ehkäisemiseksi, etenkin jos saunassa istutaan iltamyöhään. Alkoholin kulutuksessa maltti on valttia. Harvian väki toivottaa hyvää juhannusta suomalaisille ja kehottaa nauttimaan saunan löylyistä kaikessa rauhassa”, muistuttaa Harvia.