Lumityöt ovat hyötyliikuntaa parhaimmillaan. Tuki- ja liikuntaelimistön ergonomian kannalta lumen työntäminen on lapioimista parempi vaihtoehto.

Kun lunta työnnetään kolalla, koko vartalon lihasvoima saadaan hyödynnettyä. Samalla selkä pysyy suorana, eikä siihen kohdistu turhaa rasitusta.

Työntöaisan muotoilu on avainasemassa hyvän kolausasennon löytämisessä. Ergonominen työntöaisa on taivutettu niin, että sen muotoilu mahdollistaa tukevan otteen saamisen eripituiselle kolaajalle. Samalla lumen työntäminen penkan yli helpottuu.

”Lumitöitä voi helpottaa oikealla tekniikalla, pitävillä kengillä ja hyvillä välineillä. Esimerkiksi lumikolassa oikein taivutettu työntöaisa mahdollistaa erilaiset otekorkeudet omien mittojen mukaan. Pidempi kolaaja saa otteen keskeltä aisaa, lyhyempi taivutetuilta reunoilta. Työasentoa voi myös vaihdella lumen raskauden ja maaston mukaan. Esimerkiksi penkan ylitys onnistuu helpommin, kun käsien otetta saa tukevasti siirrettyä”, vinkkaa kotimaisia Masi-lumityökolia valmistavan Motoseal Componentsin toimitusjohtaja Kari Sallinen.

Näin valitset ergonomisen ja kestävän lumikolan

1 Kiinnitä huomiota lumikolan aisaan. Paksumpi aisa tuntuu mukavammalta käteen ja antaa paremman taivutusvastuksen.

2 Hanki tarpeeksi leveä lumikola, jolloin työ sujuu joutuisasti. Jos kolattava pihapolku on kapea tai koet työn raskaaksi, riittää työhön kapeampi malli. Kolaaminen on silloin kevyempää varsinkin märällä loskalumella.

3 Onko työntöasian sisällä sisäinen vahvike? Se tekee lumitöiden raskaansarjalaisesta entistä vankemman työnnettävän.

4 Kuupan kärjessä on hyvä olla teräksinen kärkivahvike, joka lisää kolan kestävyyttä.