Sementin valmistuksen päästöihin ollaan saamassa huomattava pudotus uuden polttoteknologian avulla.

VTT on kehittänyt yhdessä yrityskumppaneiden kanssa ratkaisun sementin ja poltetun kalkin valmistuksen hiilidioksidipäästöjen merkittävään vähentämiseen. Sementti on betonin osana maailman eniten käytetty rakennusmateriaali. Se tuottaa noin 7 % maailman hiilidioksidipäästöistä.

Kun sementin valmistuksessa keskeinen kalsiumkarbonaatin hajottaminen toteutetaan polttoprosessin sijaan vähäpäästöisesti tuotetulla sähköllä ja valmistuksessa syntyvä hiilidioksidi kerätään talteen, voidaan päästä lähelle hiilidioksidipäästötöntä sementtitehdasta. Tämän mahdollistaa kaasutiivis sähkökuumenteinen rumpu-uuni.

Sementin poltossa syntyy päästöjä

Sementin pääraaka-aine on kalkkikivi. Poltettua kalkkia tarvitaan valtavia määriä myös muun muassa sellu- ja terästeollisuudessa. Sementtiä ja poltettua kalkkia valmistettaessa päästöjä syntyy, kun kalkkikiveä poltetaan yli tuhannen asteen lämpötilassa. Päästöjä aiheuttaa myös kalkkikiven sisältämä karbonaatti, joka hajoaa prosessissa hiilidioksidiksi ja kalkiksi. Tätä raaka-aineperäistä päästöä ei voi välttää korvaamatta yhtä maailman eniten käytetyistä raaka-aineista.

”Polttoprosessien korvaaminen sähköön perustuvilla ratkaisuilla ja päästöttömän sähköntuotannon huomattava lisääminen on tehokas keino hillitä ilmastonmuutosta. Tällä teknologialla kalkkikivestä irtoava hiilidioksidi saadaan puhtaana talteen, ja se voidaan varastoida tai hyödyntää esimerkiksi vähäpäästöisten tuotteiden valmistukseen. Tuotekaasuna hiilidioksidille on jo nykyisin markkinat ja kehitteillä on useita hyötykäyttövaihtoehtoja, joiden mittakaava on nykymarkkinaa valtavasti suurempi”, hankkeen projektipäällikkö, johtava tutkija Eemeli Tsupari VTT:ltä kertoo.

Lue lisää:

Kumpi on vähähiilisempi, puu vai betoni? Asiantuntija: ”Rakentamisen materiaaleilla ei ole mitään merkitystä”

Betoniteollisuus etsii korvaajaa luonnohiekalle