Matkapuhelin voi toimia kehnosti uusissa ja hyvin eristetyissä pien- ja kerrostaloissa. Finnfoam ja Stealthcase kehittivät yhteistyössä signaalinvahvistimen parantamaan yhteyksiä.

Vahvistin voimistaa mobiiliverkon signaalin jopa satakertaiseksi. Tuotetta on testattu kentällä mm. kiinteistöyritys Kojamon kanssa, ja tulokset ovat rohkaisevia. Seinärakenteisiin asennettava kalvoelementti vahvistaa signaalia ja päästää yhteyden rakenteiden läpi. Signaalinvahvistin tulee markkinoille helmikuussa.

”Matkapuhelimien ja langattomien laitteiden huonosta kuuluvuudesta uusien rakennusten sisätiloissa tehdään rakennusliikkeille paljon reklamaatioita”, Finnfoamin kehitys- ja markkinointijohtaja Asso Erävuoma kertoo.

FF-Signal on Erävuoman mukaan ratkaisu kuuluvuuden parantamiseen. Kyse ei ole perinteisestä antennivahvistimen tapaisesta laitteesta, vaan kalvosta joka sijoitetaan FF-Pir-eristelevyjen väliin ja asennetaan rakenteiden sisään. Levyt ovat polyuretaania, eristävät kylmältä ja kosteudelta eivätkä homehdu. Signaalinvahvistin voi olla esimerkiksi ikkunan karmien välissä tai betoniseinässä ohutrappauksen alla.

Signaali molempiin suuntiin

Vahvistin ylläpitää tietoliikennesignaalia molempiin suuntiin eli myös sisältä ulospäin.

Elementin toimivuus signaalinvälittämisessä on mitattu ja testattu laboratoriossa. Kenttäkokeita tehtiin yhteistyössä Kojamon kanssa, jonka asunnot tunnetaan Lumo- ja VVO-nimillä. Kojamon mukaan FF-Signal varmistaa tietoverkkojen tehon sisätiloissa operaattorien tarjoamalla voimakkuudella.

”Yhteydet ovat paljon muutakin kuin matkapuhelin. Langaton tiedonvälitys vaikuttaa lähes kaikkeen ja sen toimivuus on oleellinen osa turvallista ja toimivaa asumista”, Kojamon kehityspäällikkö Matti-Pekka Koistinen painottaa.

Ratkaisu toimi Kojamon uudiskohteissa suoritetuissa kenttätesteissä hyvin ja signaalivahvistimen vahvistava vaikutus jopa ylitti testaajien odotukset.

Tuote mukaan suunnitteluun

Seuraava askel on saada signaalinvahvistin mukaan jo kohteiden suunnitteluvaiheeseen. Tuotteen toimitukset alkavat helmikuussa 2018.

Signaalinvahvistin on kehitetty yhteistyössä Nokian spin-off-yritys Stealthcasen, kanssa. Yritys sai idealleen ja tuotteelleen viime marraskuussa Teknologiasta tuotteeksi – palkinnon.