Siirrettävä ilmastointilaite voi tuoda helpottavan avun viilentämällä sisäilman siedettäväksi ja puhaltamalla kuumuuden ulkoilmaan.

Asunto voi jo muutaman hellepäivän jälkeen lämmetä turhan kuumaksi ja pitkän hellejakson aikana muuttua todelliseksi pätsiksi, jossa oleskelu on tuskallista ja jopa vaarallista. Kun asunnon sisäilma on päässyt nousemaan ja ulkona on helteistä ilmaa, viilentäminen ei onnistu helposti ilman apuvälineitä.

Tuuletin tuo hetkittäisen avun ilmavirran ansioista, mutta huoneilman lämpötilaan se ei vaikuta. Ilman poistoputkea toimiva ilmanviilennin poistaa kyllä huoneilmasta kosteutta, mutta lämpötilaan silläkin on vain vähäiset vaikutukset. Jos asuntoa halutaan selkeästi viilentää, lämpöenergiaa on johdettava jollakin keinolla sisätiloista ulkopuolelle.

Siirrettävä ilmastointilaite on helposti liikuteltavissa

Asunnon huoneilman viilennykseen on periaatteessa tarjolla kaksi tehokasta vaihtoehtoa: kiinteästi asennettu ilmalämpöpumppu tai siirrettävä ilmastointilaite. Ilmalämpöpumppu on tehokas laite niin lämmittämiseen kuin viilennykseen, mutta se vaatii kuitenkin kiinteän sijoituspaikan ja ammattilaisen asennustyön.

Siirrettävä ilmastointilaite on taasen helposti liikuteltavissa. Laitteen voi siirtää viilennystarpeen mukaan huoneesta toiseen tai ottaa mukaan vaikka mökille tai lainata naapurille.

Viilennyslaitetta hankittaessa tulee huomioida, missä sitä on tarkoitus pääasiassa käyttää. Valmistajat ilmoittavat soveltuvat huonekoot melko laveasti, joten niiden mukaan ei kannata laitetta valita. Ilmoitettu yli 50 neliömetrin lukema vaatisi todellisuudessa jo varsin tehokkaan ja isokokoisen ilmastointilaitteen. Tavallisen laitteen todellinen suorituskyky riittää korkeintaan 30 neliömetriseen huonetilaan, varsinkin jos halutaan viileyttä tehokkaasti ja nopeasti.

Vertailimme siirrettäviä ilmastointilaitteita

Kotikäyttöön on tarjolla siirrettäviä ja lämpöpumpulla varustettuja ilmastointilaitteita varsin rajallisesti. Vertailuun valikoitui kolmen valmistajan laitteet.

Electroluxilla on markkinoiden kattavin laitetarjonta, josta vertailuun otettiin malliston keskihintainen EXP34U338CW-malli.

Perinteisen viilenninvalmistajan Wilfan laitevalikoimasta valikoitui mukaan uusi Cool 9 Connected -versio.

TCL on tulokas ainakin Suomen markkinoilla. Testilaite TAC-09CPB/RPVW on joukon edullisin.

Vertailulaitteet kuuluvat hintansa (400–550 €) puolesta kaikki keskikastiin. Vertailun tulokset pääset lukemaan digilehdestä.

Lue lisää:

Suojaa koti fiksusti kuumudelta

Hiljainen ilmalämpöpumppu ei häiritse nukkumista