Siisti ja eheä seinäpinta halutaan myös pitää sellaisena. Testasimme pintaa säästäviä välineitä ja työtapoja ripustaa seinille näppärästi ja siististi.

Ehjää seinäpintaa silmäilevää kirpaisee ajatus remontoimisesta ja kalliin tapetin puhkomisesta. Yhtään innokkaampi ei ole hän, joka on tehnyt pintaremonttia ja seinät on saatu hienoon kuntoon. Mutta kun toisaalta tekisi mieli ripustaa tauluja, peili ja kello seinälle.

Seinille suuntautuvat toiveet on helppo ymmärtää, sillä kodin pinnoilla on omat vakiintuneet roolinsa: lattia­neliöiden käyttöä ohjaa valtaosin asumisen toiminnallisuus ja käytännöllisyys, mutta seinillä on paljon vapaata tilaa edistää puhtaasti asumisviihtyvyyttä.

Myös ripustusalan ammattilaisen kokemuksen mukaan kotien seiniä halutaan yhä nykyäänkin hyödyntää monin tavoin. Koronan myötä tämäkin remontoinnin ja kodin laittamisen piirre on korostunut.

Frimodig-Kehys -yrityksen Tomi Frimodig näkee, mitä suomalaiset haluavat seinilleen. Yleisimmin tulee vastaan vaaleaa seinää, jolla on yksi tai kaksi tyylikkäästi vitriinikehystettyä grafiikanlehteä. Kehyksiin valitaan nykyään usein täystammisia listoja ja kestosuosikkia valkoista.

Kevyet taulut saa seinään myös ripustuskiskoon kiinnitetyllä tarranauhalla. Vastapuolen kiinnitystarrat kiinnitetään taulun taakse. STAS wall strip.

Kerralla oikea ja siisti ripustus

”Yleisin pulma on se, ettei saada reikää kovaan seinään. Tai ei löydy kunnon tikkaita tai ripustettavassa teoksessa ei ole mitään, mistä sen saisi seinälle. Eniten haasteita on kuitenkin vanhojen talojen murenevien höttöseinien kanssa. Uusien talojen seinät taas ovat niin kovia, että niiden poraamiseen tarvitaan kunnon välineet. Hirsiseinään sen sijaan on aika mukava asentaa”, Frimodig luettelee.

Kokeilussa oli STAS cliprail -ripustuskisko, jonka avulla taulut ja muut esineet saa ripustettua tekemättä reikiä jokaisen kohdalle. Taulut riippuvat taidenäyttelyistä tutulla tavalla katonrajaan kiinnitetyn kiskon siimoista tai vaijereista. Taulujen paikkoja ja määrää voi halutessaan helposti muuttaa vaikka monta kertaa päivässä. Kokemukset ripustuskiskon asentamisesta ja kodin kiinnitysoppaan voit lukea artikkeleistamme.

Lue lisää:

Pisla Easy -taulunripustusjärjestelmä: Vapaata ripustelua

Näin kiinnität taulu-tv:n kipsiseinään

Ripustajan muistilista

1. Tarkista seinän materiaali.

Tutki rakenneilmaisimella oikea porauskohta eli onko seinässä putkia, sähköä tai tukiraudoitusta.

Huomioi taulun tai muun esineen paino ja koko.

Valitse sopiva ripustustapa näiden ehdoilla.

2. Hanki oikeanlaiset kiinnikkeet

Tarrat, tarrakoukut, kiinnityspalat: Tarkista tuoteselosteesta, mikä on tuotteen kestämä maksimipaino. Puhdista/käsittele kiinnityspinta käyttöohjeen mukaan. Kaikkiin pintoihin tarrat eivät nappaa luotettavasti kiinni. Paras pinta on kova ja sileä, huokoinen puu- tai tiiliseinä on huono tarran alusta.

Taulukoukut, valkoiset pienet ripustuskoukut: Ripustettavan pitää olla melko kevyt. Nakutellaan varovasti varsinkin kipsiseinään. Kovaan kiviseinään valitaan siihen tarkoitetuilla nauloilla varustettu taulukoukku.

Naula: Valitse naula seinätyypin mukaan. Myös naulan pituuden pitää riittää kantamaan esimerkiksi taulun ripustus. Naulaa 45 asteen kulmaan. Naulaaminen on aina se huonompi tapa, ruuvi ja tulppa takaavat pitävämmän ripustuksen.

Ruuvi + tulppa -yhdistelmä: Tukevin kiinnitystapa kaikkiin seinätyyppeihin. Poraa, kiinnitä tulppa ja kierrä ruuvi paikalleen tulpan sisään.

Asennusliima: Kätevää esimerkiksi kylpyhuoneessa, jossa vesieristystä ei saa vaarantaa. Kaakelien läpiviennit voivat aiheuttaa kosteusriskin.

3. Valitse työvälineet

Iskuporakone on se joka kodin peruspora, jolla saa reiän moneen seinätyyppiin.

Uusien talojen kivikovaan betoniseinään tarvitaan poravasara, iskuporakoneessa ei riitä puhti.

Terätyyppi valitaan seinämateriaalin mukaan. Puuterä käy esimerkiksi kipsilevyyn, kaakeliin kaakeliterä, betoniin betoniterä. Kuuden ja kahdeksan millin terät sopivat useimpiin kiinnityksiin.

Yleensä ohjeistetaan käyttämään tiili- ja betoniseinässä 6 mm:n kiinnitystulppia ja halkaisijaltaan samankokoista poranterää. Raskaiden esineiden kiinnitykseen suositellaan 8 mm:n poranterää ja sopivia kiinnitystulppia.

4. Poraa oikein

Varmista porareiän riittävä syvyys käyttämällä porakoneen tai poravasaran syvyydenrajoitinta.