Siitepölykausi lähestyy, sillä pähkinäpensaan ja lepän paikallinen kukinta alkaa tavallisesti maaliskuun aikana Suomen eteläosissa. Tänä talvena kylmä sää viivästyttää kukinnan alkamista. Allergiaoireista kärsivän on hyvä muistaa säännöllisen siivoamisen vaikutukset kodin puhtauteen.

Allergisen kodissa siivoamisella on erityinen merkitys, mutta puhtaasta kodista ja huoneilmasta ei ole haittaa muillekaan. Siitepölyn lisäksi ärsytyksen oireita voi saada myös huonepölystä, joka koostuu ihmisen hilseestä, ihon rasvahiivoista, kangaskuiduista, ruoan kuivuneista valkuaisista, homesienistä ja hiivoista. Lemmikkieläinkodeissa mukana on lemmikin hilsettä sekä sen syljen ja virtsan valkuaisia.

Siitepölyaika tuo huoneilmaan aina siitepölyä, ja keväinen katupöly kulkeutuu kotiin liikenteen ja lämmityksen pienhiukkasien lisäksi. Säännöllinen, viikoittainen siivous oikeilla puhdistusaineilla auttaa pitämään kodin huoneilman puhtaana ja terveellisenä.

Myös sisustuksen valinnoilla on merkitystä kodin huoneilmaan. Huonekasvit puhdistavat huoneilmaa, tehokkaimpia ovat esimerkiksi anopinkieli, kumiviikuna ja kultapalmu. Pölyn pyyhkiminen on helppoa, kun tasoilla on tavaraa vain vähän. Kiinnitä huomiota myös siihen, että huonekalujen alta pääsee vaivattomasti imuroimaan. Vältä pölyä kerääviä ja vaikeasti puhdistettavia tekstiilejä.

Allergisen siivousvinkit

1 Pyyhi pölyt pinnoilta säännöllisesti viikoittain ylhäältä alas.

2 Imuroi huoneisto pölyjen pyyhkimisen jälkeen, kun pölyt ovat laskeutuneet alas. Varmista, että imurissasi on hepa-suodatin.

3 Käytä allergiatunnuksen saaneita siivousaineita ja pyykinpesuaineita.

4 Lattioiden pyyhkiminen nihkeällä mopilla poistaa pölyt tarkasti.

5 Tuuleta huoneisto siivoamisen jälkeen hyvin, mutta älä pahimman siitepölyajan aikana.

6 Vaihda ja tuuleta vuodetekstiilit säännöllisesti 1-2 viikon välein ja pese peitteet ja tyynyt puolen vuoden välein.

Lisätietoa allergiakodin siivoamisesta saat Allergia- ja astmaliiton sivuilta.

Lue myös erityisesti lemmikkieläinkoteihin tarkoitettujen varsi-imureiden parivertailu TM Rakennusmaailman artikkelista.