Marketin hyllyssä on metrikaupalla siivousaineita. Siivousaineen tuoteselosteesta löytyy tieto sen pH:sta, joka taas kertoo mihin likaan siivousaine on tarkoitettu.

Kotona on karkeasti ottaen kolmenlaista likaa: peruslikaa, rasvalikaa sekä kalkki-, ruoste- ja virtsa­kivisaostumia. Niihin valitaan pH-arvoiltaan erilaiset siivousaineet: neutraali, emäksinen ja hapan. Käyttöohje kertoo, pitääkö siivousaineen lisäksi ostoskoriin napata samalla mukaan suojahanskat.

Näin siivousaineen pH luetaan

Neutraalit: pH 6–8

Mietoja siivousaineita viikkosiivoukseen ja käsiastianpesuun. Yleensä turvallisia käyttäjälle ja pinnoille.

Heikosti emäksiset (pH 8–10)

Yleisimpiä käytössä olevia siivousaineita, jotka tehoavat myös pinttyneeseen likaan.

Emäksiset (pH 10-11) ja vahvasti emäksiset (pH 11–14)

Voimakkaita konetiskiaineita ja rasvalikaan tepsiviä aineita. Huomioi huuhteluvaihe, aineita ei jätetä pinnoille. Kaikki pinnat eivät kestä korkeaa pH:ta, esimerkiksi alumiini voi tummua.

Heikosti happamat (pH 6-5), happamat (pH 5–2) ja vahvasti happamat (pH 2–0)

Saostumien, esimerkiksi ruosteen, kalkin ja virtsakiven poistoon. Kaikki materiaalit eivät siedä hapanta pH:ta, esimerkiksi laattasaumaukset, metallit ja kivipinnat voivat syöpyä. Aineet voivat syövyttää ihoa, joten suojakäsineet käteen! Happamista aineista voi haihtua haitallisia happoja, joten tilan tuuletus on siivousaineen käytön jälkeen tärkeää.

Lue lisää:

Näin kirkastat laattasauman: Sitruuna ja etikka kannattaa unohtaa

Näin poistat keittiöstä ilkeän rasvalian