Suomessa puhutaan poikkeuksellisen paljon sisäilmaongelmista, mutta alan asiantuntija huomauttaa, että sisäilmaongelmat eivät suinkaan ole suomalainen tai edes pohjoismainen ongelma.

Heikosta sisäilmasta johtuviin ongelmiin havahduttiin Yhdysvalloissa jo 1960-luvulla.

”Tuolloin havaittiin, että sisäilman ongelmat liittyivät ilmastoinnin homehduttamiin ilmanvaihtokanaviin. Sittemmin sisäilman ongelmien havaittiin liittyvän myös rakennusten materiaaliemissioihin ja kosteusvaurioihin”, kertoo FCG:n toimialajohtaja Juhani Pirinen, joka on tutkinut sisäilmaongelmia jo vuosikymmenten ajan.

Meillä sama havainto tehtiin vuosikymmen myöhemmin, kun suomalaistaloista alkoi löytyä homeisia rakenteita. Esimerkiksi Ruotsissa oli havaittu ongelmia jo hieman aiemmin.

”Se ei ollut ihme, koska olimme kopioineet talojen rakenteet Ruotsista”, Pirinen kertoo.

Paljon puhetta

Pirisen mukaan sisäilmaongelmia löytyy joka puolelta maapalloa, mutta monessa paikassa ongelmat on hänen mukaansa lakaistu maton alle. Syyt rakennusten ongelmiin vaihtelevat vallitsevan ilmaston mukaan.

”Meillä suurimmat ongelmat johtuvat lämpöeristämisestä ja siitä johtuvista fysikaalisista haasteista. Samantapaisia sisäilmaongelmia löytyy ympäri pohjoista maapalloa.”

Pirisen mukaan sisäilmaongelmia on ollut jo kauan ennen, kuin sisäilman haitoista puhuttiin ensi kerran ääneen. Ihmisten oireilua ei ole osattu yhdistää rakennukseen. Meillä pohjoisessa myös oleskellaan paljon sisätiloissa.

”Siellä missä ilmasto sallii enemmän ulkoilun, sisäilman ja sen ongelmien merkitys on pienempi”, Pirinen sanoo.

”Emme ole poikkeuksellisia, eivätkä talomme ole mitenkään poikkeuksellisen sairaita. Ehkä vain puhumme sisäilmaongelmista tavallista enemmän.”