Valkoinen WC-istuin

Mökille oli kaavailtu sisävessaa, jottei tarvitsisi enää käydä kesät talvet pihan perällä asioilla. Lisäksi usein mökillä vierailevat kaupunkilaiset lapsenlapset vierastivat ulkohuussia, kuka mistäkin syystä. Helpotukseksi löytyi kompostikäymälä.

Vesivessa ei tullut kysymykseenkään, sillä sen vaatimat jätevedenpuhdistusjärjestelmät tulisivat kohtuuttoman kalliiksi. Lisäksi olihan mummonkin mielestä lähes rikollista huuhtoa niin pienet kuin isot ihmisjätökset juomakelpoisella vedellä!

Eri tavoin ja eri periaatteella toimivia kompostoivia käymälöitä on tarjolla monenlaisia. Vaihtoehtoja pohtiessa tuli selväksi, ettei mitään ”sähkötuolia” laitettaisi, vaan mahdollisimman luonnonmukaisesti kompostoiva käymälä olisi ihanteellinen ratkaisu. Useiden kompostoivien vaihtoehtojen joukossa oli pari soveltuvaa mallia, jotka mittojensa ja kapasiteettinsa mukaan tulisivat kyseeseen. Lopputuloksena mummo saisi vielä ilmaista kukkamultaa.

Mummonmökille päätettiin laittaa Ekolet VS -kompostikäymälä, joka valmistajan mukaan soveltuu hyvin vapaa-ajan asuntojen sisäkäyttöön. Tärkeä valintaperuste oli se, etteivät sisäkäymälän hajut missään tapauksessa leviäisi asunnon muihin tiloihin.

Valmistajan antama kuvaus toiminnasta ratkaisi: ”Ekolet VS -käymälä muodostuu käymälähuoneessa olevasta istuimesta ja lattian alla olevasta pyörivästä, nelilokeroisesta kompostointisäiliöstä. Tuuletusputken kautta tapahtuva, sähköllä varmistettu ilmankierto pitää käymälän täysin hajuttomana. Mitään lisäaineita ei tarvita, eikä viemäröintiäkään tai huuhteluvettä.”

Kompostisäiliö on halkaisijaltaan 134 cm ja korkeudeltaan 62 cm, joten suuren suurta tilaa käymälähuoneen alle ei vaadita. Kompostorin yksi lokero on kerrallaan käytössä ja sen täytyttyä otetaan karusellia kiertämällä uusi lokero käyttöön. Jatkossa kun kierros on täynnä, tyhjennetään ensimmäisenä käyttöön otettu lokero, panostetaan se uudella kuivikkeella ja otetaan käyttöön jne.

Karuselli talon alle

Mökki oli oivallinen siksi, että se oli perustettu suhteellisen korkeille pilareille. Kun säiliötä ei haluta sisätiloihin, esimerkiksi kellariin, se voidaan asentaa kätevästi tulevan mukavuuslaitoshuoneen alle. Pyöreä kompostisäiliö olisi aikalailla näkymättömissä ja vielä suhteellisen helppo huoltaa talon alla.

Ekoletin asennuksessa pätee sama viisaus kuin kaikissa muissakin laitteissa: asennusohjeisiin kannattaa tutustua ennen mihinkään toimiin ryhtymistä. Ekoletin asennusohjeet ovat selkeähköt ja kuvitus hyvä, mutta muutamia yksityiskohtia jää silti ensikertalaisen pähkäiltäviksi.

Toimitukseen kuuluu toki osaluettelo, mutta kaipaamaan jäi osien selitystä, mikä mikin osa on ja mihin se kokonaisuudessaan kuuluu. Ohjeisiin olisi hyvä lisätä nk. ”räjäytyskuva” viitteillä osaluetteloon. Nyt piti kaikki osat levitellä pihamaalle, tunnistaa ne ja päätellä niiden paikka tulevassa kokonaisuudessa.

Mumminmökillä on nyt ylellistä. Pihan perän pikkula jäänee vain satunaiseen kesäkäyttöön. Ekolet VS on ollut käytössä koko kesän ja täyttänyt tehtävänsä hyvin. Hajuja ei tule lainkaan toilettihuoneeseen ja systeemi toimii sisätiloissa kaikin puolin hygieenisesti.

Lue asennuksesta tarkemmin TM Rakennusmaailman numerossa 6/09, joka ilmestyi 23.9.