Sisätyövaiheet ovat jo pian käynnissä yhdessä ensi kesän Asuntomessujen kiinnostavimmista kohteista, Naantalin Aurinkolinnassa.

Naantalin Asuntomessujen Aurinkolinna-messukohde edistyy hyvää vauhtia. Lattia valettiin lokakuussa, runko muurattiin marraskuussa. 3D-kuvat muuttuvat kovaa vauhtia todeksi!

Katoksi Aurinkolinnaan valikoitui Ruukki Classic, joka on todella helppo asentaa ja istuu Jämerä-kivitalojen tyyliin. Saunaosaston ja etupihan varastojen sekä autokatoksen katoksi tuli bitumihuopakate, sillä katosta haluttiin erittäin loiva. Musta pintahuopa asennetaan paikoilleen keväällä aivan viimeisenä talon rappauksen valmistuttua.

Sisällä kattoon asennettiin Finnfoam FF-PIR -polyuretaanieriste, joka toimii myös höyrynsulkuna eikä tavallista muovitusta tarvita. Sen päälle tuli vielä 50 cm puhallusvillaa. Levyjen saumat teipattiin vielä tiiviiksi alumiiniteipillä. Tämän jälkeen saatiin sisälle nopeasti pieni peruslämpö ja sisätyöt etenevät sen myötä mukavasti pakkasista huolimatta. Teknisessäkin tilassa on jo lämmöt päällä ja seinät tasoitettuna.

Sisätyövaiheet alkamassa

Juuri ennen joulua voitiin ruveta kuivattamaan lattiaa ajamalla siihen lämpöä 6 kW:n teholla. Lisäksi on käytetty kondenssikuivaimia yötä päivää. Lattia alkaakin olla jo läpeensä kuiva. Väliseinät on muurattu tai niiden rungot ovat valmiina, samoin sisäkaton koolaukset on tehty. Sähkövedot ovat suurimmaksi osaksi paikoillaan. Kohdetta rakentavan RS-Insinöörit Oy:n Rauno Rusi ja Juha Salonen arvioivat, että levytysten ja nauhoitusten jälkeen sisäseiniä päästään tasoittamaan jo helmikuun alussa.

Olohuoneen jättimäiset, 650 kiloa painavat ”pihan” puolen ikkunat asennettiin tammikuun lopulla. Koska talosta tulee oikeasti esteetön, terassille johtava suuri liukuovi-ikkuna asennettiin hieman lattiapinnan korkoa alemmas. Näin kulkuaukkoon ei muodostu tavanomaista korkeaa kynnystä, joka estäisi pyörätuolilla liikkumisen. Muut isot ikkunat ovat tietenkin samassa korossa.

Terassiin on asennettu viisi lämmityspiiriä, joissa kiertää glykoli. Terassi voidaan pitää sulana aurinkoenergialla, jota kerätään tasokeräimillä lämpönä hybridivaraajaan sekä paneeleilla sähkönä akustoon tai verkkoon. Terassin laattalattiat saadaan tosiaan tarvittaessa kevätauringon säteillä sulatettua jäästä ja lumesta. Lasiterassia voi siis myös lämmittää keväällä ja syksyllä erikseen omilla lämmityspiireillä, jos haluaa jatkaa kesää.

Naantalin Asuntomessujen 2022 messukohde Aurinkolinna, siporex-rakenteinen kivitalo.

Kotimainen kotiautomaatio

Taloon tulee täysin Suomessa kehitetty Nodeus-ohjausjärjestelmä, joka ohjaa talon DALI-väylään liitettyjä valaisimia. Talon kaikki valaisinkytkimet ovat taas Nodeus-väylässä, jolloin kytkimien toimintoja voi muuttaa tarpeen mukaan ja vaikka lisätä lisää kytkimiä. Valaistuksen lisäksi Nodeukseen liitetään mm. lattialämmityksen termostaatit, palovaroittimet, kaapistojen vuotovahdit sekä mahdollinen muu valvonta eli kamerat sekä ovi- ja liiketunnistimet. Myös pistorasioita saa ohjattaviksi, jos se on tarpeen. Valojen ja muiden kytkettävien laitteiden ohjaus ja perusohjelmointi tapahtuu tietokoneen tai puhelimen selaimen kautta mistä päin maailmaa tahansa. Ohjausnäkymässä on yksinkertaistettu talon pohjakuva, johon valaisimet ja ohjattavat laitteet on sijoitettu oikeille paikoilleen. Talon eteiseen tulee paikka tabletille, joka näyttää ohjausnäkymän aina kun sitä lähestyy.

Messuilla tulee olemaan esillä on erityisesti Nodeuksen profiilit-ominaisuus, jonka avulla perinteisten kytkimien käyttö jää vähäiseksi. Nodeukseen voi luoda kymmenen erilaista profiilia, kuten kotona, poissa, päivä- ja iltavalaistus, elokuvailta tai yötila. Talon laitteet säätyvät sitten kerralla oikeaan tilaan eli esimerkiksi valot sopivaan kirkkauteen ja lämmitykset halutulle tasolle.

Profiileja vaihdetaan selainohjauksen lisäksi eri puolille taloa sijoitettavilla kiinteillä profiilipainikkeilla. Esimerkiksi makuuhuoneen sängynpäätyyn tulee profiilipainike, josta saa vaikka viimeinen nukkumaan menevä painettua yötilan päälle. Messuilla nähtävään Nodeuksen uuteen versioon on kehitteillä myös valinnainen Alexa-puheohjaus, jolloin halutun profiilin saa asetettua vielä kätevämmin.

Lue lisää:

Naantalin Asuntomessualue rakentuu luontoa säästäen