Luonnonläheisyyden, terveellisyyden luonnonmateriaalien ja luonnollisten värien suosio sisustustrendeissä on tuonut taas puupinnat takaisin koteihin. Trendikäs puupaneeli näyttää nyt aivan erilaiselta kuin edellisen hittikautensa 80-luvun aikana.

Puun käytön suosio sisustuksessa on ollut viime aikoina uudessa nosteessa. Se on huomattu myös kotimaisessa Siparila Oy:ssä, joka valmistaa ulko- ja sisäverhouspaneeleita, listoja ja liimalevyjä. Modernit ja helposti asennettavat sisustuspaneelit ovat kasvattaneet kovasti suosiotaan. Nyt aidoista luonnon materiaaleista haetaan lämpöä ja viihtyisyyttä julkisiin tiloihin ja yhä useammin myös koteihin. Viime vuoden Asuntomessuilla Seinäjoella Kannustalon kohteessa käytetty saarnista valmistettu kolmiulotteinen Vire-paneeli on herättänyt huomiota kotien ohella hotellien tehosteseinänä ja sängynpäätynä.

”Haluamme kehittää aidoista puupinnoista vaihtoehdon tapetti- ja maalipinnoille. Tutkimustulokset puun hyvinvointivaikutuksista antavat meille lisäpontta missiomme toteuttamiseen”, Siparilan markkinointijohtaja Laura Sojakka sanoo.

Yrityksessä seurataan aktiivisesti puuhun liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä ja tietoa hyödynnetään tuotekehityksessä.

”Pintojen terveellisyys ja myrkyttömyys on ollut meille alusta asti ykkösasia. Käytämme pintakäsittelyyn aina vesiohenteisia, ihmiselle ja luonnolle turvallisia aineita. Tärkeää on myös löytää houkuttelevia muotoja ja sävyjä, jotka soveltuvat puulle. Puu on elävä materiaali, oksat ja puun syyn tiheyden vaihtelut sekä suunta aiheuttavat välillä haasteita tuotekehityksessä”, Sojakka kertoo.

Monenlaisia terveysvaikutuksia

Oikein käsiteltynä puupinta hengittää, jolloin se toimii myös lämmön ja kosteuden tasapainottajina parantaen sisäilman laatua. Puun luonnolliseen elämiseen kuuluu imeä ja luovuttaa kosteutta.

Uusimman tutkimuksen mukaan puupintojen käytöllä sisustuksessa voidaan selvästi lisätä ihmisten hyvinvointia. Puumateriaalit vähentävät stressin ja väsymyksen tunteita ja rauhoittavat mieltä ja kehoa.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu, että sisätiloissa käytetyillä puupinnoilla on selkeitä elvyttäviä vaikutuksia. Tutkimuksiin osallistuneet ovat kuvanneet puupintaa kodikkaaksi, rauhoittavaksi ja lämmittäväksi. Puulla on myös akustiikkaa parantavia ominaisuuksia.

”Nyt on löydetty myös puun psykologiset sekä kosketuksen ja tuoksun myönteiset vaikutukset. Ihmiset kokevat puun tuoksun miellyttäväksi ja rauhoittavaksi. Tuoksun myötä sisäilmaan vapautuu myös antibakteerisia ainesosia, joilla on sisäilmaa parantava vaikutus, puupintojen psykofyysisiä vaikutuksia tutkinut psykologian tohtori, dosentti Marjut Wallenius kertoo. Jo vähäisemmälläkin määrällä puupintaa voitaisiin saada positiivisia vaikutuksia tilan tunnelmaan: koko rakennuksen tai kaikkien pintojen eri tarvitse olla puuta.