Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas vastaa nuorten toiveisiin: tuhat soluasuntoa korvataan 3 000 yksiöllä, ja koteihin tuodaan opiskelijan arkea oikeasti helpottavaa tekniikkaa.

Suomessa on nykyään lähes miljoona yksinasujaa enemmän kuin 1960-luvulla. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana on tapahtunut iso muutos etenkin alle 30-vuotiaiden yksinasumisessa.

”Vielä vuonna 1990 Suomessa oli noin 100 000 alle 30-vuotiasta yksinasujaa. Nyt määrä on kaksinkertaistunut. Kehitys näyttää siltä, että yksinasujien määrä kasvaa jatkossakin”, Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio sanoo.

Hän kertoo, että viime elokuussa voimaan tullut asumistukimuutos kärjisti tilanteen.

”Vuonna 2017 Hoasin hakemuksista 70 prosenttia oli yhden hengen talouksiin. Tälläkin hetkellä meillä on useita satoja soluhuoneita vapaana”, Tarhio sanoo.

Hoas aikoo muuttaa seuraavien 5–10 vuoden aikana asuntokantaansa merkittävästi. Tuhat soluhuoneistoa korvataan 3 000 yksiöllä vuoteen 2024 mennessä. Etäällä kampusalueista olevia vanhoja kohteita puretaan, ja uusia rakennetaan liikenteen solmukohtiin ja kampusten läheisyyteen. Tällä hetkellä uusia kohteita on rakenteilla 616 asunnon verran.

”Koskaan aikaisemmin Hoas ei ole rakentanut näin paljon. Lähes 80 prosenttia uudisasunnoista on yksiöitä”, Tarhio kertoo.

Konservatiiviset nuoret vierastavat älykoteja

Teknologia muuttaa merkittävästi tulevaisuuden asumista. Vuoteen 2020 mennessä nettiin kytkettyjen laitteiden määrän odotetaan kasvavan yli 20 miljardiin, joista suuri osa on älykoteja. Samalla kodeissa yleistyvät älylaitteet ja virtuaaliavustajat.

Yleisistä trendeistä huolimatta nuoret vierastavat teknologiaa kotona, ja he suhtautuvat siihen välinpitämättömästi. Teknologiaa tärkeämpiä asioita ovat kodin henki ja tunnelma.

”Nuorten asenteet voivat olla yllättävän konservatiivisia. Nuorille teknologia on osa melkein kaikkea elämää. Asumisen kohdalla tästä voi seurata vastareaktio: nuoret eivät halua kotiinsa enää yhtään enempää teknologiaa”, kertoo 15/30 Research -tutkimusyrityksen perustaja Markus Keränen.

Aikaisemmin hyvinvoinnista kertoi omistetun tavaran määrä. Nyt olemme Keräsen mukaan siirtymässä kohti aineettomuuden arvostusta. Tulevaisuuden kodeissa on yhä vähemmän tavaraa, mutta se on laadukkaampaa. Osa saattaa olla yhteisomistuksessa.

Ja jos asunnossa on tekniikkaa, sen täytyy olla aidosti elämää helpottavaa.

”Esimerkiksi verkkoon kytketty jääkaappi ei välttämättä kiinnosta nuoria, mutta energiansäästöön liittyvät asiat kiinnostavat. Teknologian seuraava kerros tulee vääjäämättä koteihin, mutta järjestystä on vaikeaa ennakoida”, Keränen sanoo.

Pian opiskelijat voivat saada apua asuntokysymyksiin Helmi-chatbotilta

Hoas hyödyntää sekä yrityksessä että Hoasin asunnoissa opiskelijoiden arkea sujuvoittavaa teknologiaa. Nykyään esimerkiksi saunan ja pesulan varaukset onnistuvat mobiilisti. Kaveriasuntoihin on voinut hakea sopivaa kämppäkaveria jo reilun vuoden ajan Kämppishaku-sovelluksen avulla.

Hoas on tiettävästi ensimmäinen kiinteistöalan toimija, joka on ottanut käyttöönsä myös robotiikkaa. Viime vuonna asuntohakemuksia käsittelevä robotti teki noin 20 tuntia viikossa töitä ja selvitti 12 000 hakemusta.

Seuraavaksi Hoas aloittaa chatbotin käytön asiakaspalvelussa.

”Helmi-niminen asiakaspalvelubotti vastaa yleisimpiin kysymyksiin ja ohjaa joko verkkosivuilla oikeaan paikkaan tai sitten oikean ihmisen luo, jolta voi kysyä lisätietoja. Helmeä koulutetaan oppimaan koko ajan lisää”, Hoasin asiakkuusjohtaja Riitta Pulkka kertoo.

Helmi otetaan käyttöön Hoasin verkkosivuilla kesään mennessä, aluksi suomen kielellä. Loppuvuonna Helmi toimii myös englanniksi.