Aurinkosähkö voi olla sähköverkkoa täydentävä tai itsenäinen tapa tuottaa sähköä mökille.

Aurinkosähkö + sähkö -yhdistelmän valinnassa kannattaa kysyä neuvoja omalta sähköyhtiöltä, sillä järjestelmien liitettävyys ja aurinkopaneeleilta kertyvän ylijäämäsähkön syöttö verkkoon asettavat vaatimuksia yhteensopivuudelle. Sähköyhtiö neuvoo, millaisen järjestelmän saa asennuttaa. Akkuja ei ole nykyään tyypillisesti sähköjärjestelmään liitetyissä aurinkosähköratkaisuissa vaan pelkästään syöttö verkkoon.

Aurinkosähköjärjestelmä voi olla myös mökin yksinomainen tapa tuottaa sähköä. Vertailu kannattaa, sillä mökkijärjestelmissä eroja.

aurinkosähkö

Aurinkosähkö riittää kesämökillä moneen tarpeeseen

Aurinkopaneelien tehon yksikkö on W eli watti. Yksinkertaisella 1-2 paneelin järjestelmällä toimivat led-valot, kännykkä ja läppäri riittävät monesti. Asennus hoituu huolelliselta omatoimisestikin, mutta valmistajan ohjeita on noudatettava tarkoin. Pienen järjestelmän 12V perusakun virralla saa talonkin palamaan, jos sählää asennuksen. Kun paneeleita lisätään 3-5 kpl, toimivat kesämökillä jo pienet kodinkoneet. Paneeleita lisäämällä saadaan virtaa isompiin kodinkoneisiin.

Aurinkopaneelien lisäksi tarvitaan soveltuva akku ja lataussäädin. Invertteri tarvitaan kännykän ja tietokoneen lataamiseen aurinkosähköllä. Kallein hankinta on akku tai akusto, jos aurinkosähköä mielii varastoon pilvisten päivien varalta. Siihenkin pitää varautua, että aina ei tule sähköä, talvi on pitkä ja pimeä.

ASIANTUNTIJA: Tekninen asiantuntija, sähkövoimatekniikan insinööri Jenna Kauppila, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Lue lisää:

Mikä luku ratkaisee aurinkopaneelien tehokkuuden?

Aurinkopaneelien hinnat laskevat ja tehokkuus paranee

Mökkiläisen opas: Tämä kaikki on hyvä tietää, kun hankit kesämökin