Aurinkosähkö kiinnostaa suomalaisia, mutta usein hankinnan kynnyksenä on luotettavan tiedon ja puolueettoman opastuksen puute. Valtakunnallinen kampanja auttaa alkuun.

Aurinkosähköä kotiin -kampanja tutustuttaa suomalaiset aurinkosähkön pientuotantoon, soveltuvuuteen ja kannattavuuteen. Tieto auttaa hankintaa harkitsevia vertailemaan laitteistoja ja hintatasoa. Valtakunnallisen kampanjan toteuttavat Motiva ja kuluttajien energianeuvonta.

”Oikein mitoitettuna, suunniteltuna ja asennettuna aurinkosähkö on taloudellisesti järkevä, lähes huoltovapaa ja pitkäikäinen investointi. Kampanjan verkkosivuilla on selkeät ohjeet, kuinka selvittää aurinkosähkön soveltuvuus omaan käyttöön ja mitä asioita pitää ottaa huomioon hankintapäätöstä tehdessä”, Motivan asiantuntija Milja Aarni sanoo.

Energianeuvoja auttaa

Energianeuvoneuvojaan saa yhteyden  kampanjasivuston (www.aurinkosahkoakotiin.fi) Messenger-pikaviestipalvelun kautta. Energianeuvoja auttaa järjestelmän soveltuvuuden arvioinnissa ja selventää aurinkosähkön hankintaan liittyviä kiemuroita, mutta hankintapäätöksen ja valinnan kuluttaja tekee aina itsenäisesti.

”Aurinkosähköjärjestelmän lopullinen hinta määräytyy kohteen vaativuuden mukaan. Kustannuksiin vaikuttavat esimerkiksi kattomateriaali ja katon korkeus sekä asennuspaikan sijainti. Räätälöidyn tarjouksen hintatason ja laitteiston on perustuttava kampanjan mallikohteesta annettuun tarjoukseen”, Milja Aarni sanoo.

Kampanjasivustolla julkaistavat aurinkosähköjärjestelmien hintatiedot perustuvat kahteen mallikohteeseen, joista yritykset ovat antaneet avaimet käteen -tarjoukset. Niistä nimellisteholtaan 3-6 kWp:n laitteisto soveltuu pientaloon ja 10-20 kWp:n taloyhtiöön tai pk-yrityksen kiinteistöön.

Tee näin niin onnistut

Aurinkosähköä kannattaa tuottaa ensisijaisesti omaan käyttöön. Esimerkiksi käyttöveden tai tilojen lämmittäminen ovat sopivia kohteita, ja myös sähköauton lataaminen. Verkkoon kytketyn järjestelmän sähkötyöt saa tehdä vain pätevä sähköasentaja.

1 Varmista sopiva sijoituspaikka paneeleille: varjoton ja mielellään etelän suuntaan.

2 Tarkista kunnasta, tarvitsetko toimenpideluvan aurinkopaneeleille.

3 Kuluuko sähköä myös kesäkuukausina? Selvitä kulutustiedot päivä-, viikko- ja kuukausitasolla sähköyhtiön seurantapalvelusta.

4 Pyydä tarjoukset useammalta yritykseltä. Vaivattominta on tilata avaimet käteen -toimitus.

5 Sovi kirjallisesti, mitkä työvaiheet kuuluvat urakkaan. Sovi aikataulusta ja viivästymissanktiosta. Huolehdi, että suunnitelmapiirustukset ovat sopimuksen liitteenä.

6 Vaadi käyttöopastus ja käyttöönottopöytäkirja.