Asuinalueella viihtymiseen vaikuttavat aina tunne- ja arvotekijät, joista ympäristön vihreys on yksi tärkeimmistä. Taloyhtiöiden piha-alueet voisivat tarjota asukkailleen muutakin kuin vehreän ympäristön. Uutta yhteisöllisyyttä voisi löytyä esimerkiksi yhteisesti hoidettavasta laatikkoviljelmä.

Taloyhtiöiden kannattaa panostaa ympäristöön ja piha-alueeseen, koska sillä luodaan tärkeä ensivaikutelma ja vaikutetaan myös pitkäaikaisesti asukkaiden viihtyvyyteen. Keväällä pidettävien taloyhtiöiden kokousten asialistalle on siis hyvä aika nostaa yhteisten alueiden viihtyisyys ja hoito. Yhteisen piha-alueen tai vaikka kaupunkipuutarhan hoitamisella saisi niin nuoret kuin vanhat luontevasti yhteisen puuhan ympärille. Yhteisöllinen hyötypuutarha toimii koko taloyhtiön pihakeitaana, jossa viljelyharrastuksen ohella tutustutaan toisiin asukkaisiin.

Pelisäännöt ja rahoitus kokouksessa

Yhtiökokouksessa sovitaan pelisäännöt pihan osalta ja valitaan pihatiimin vastaavat. Tärkeintä on hahmottaa kokonaisuus, jossa huomioidaan asukkaiden toiveet ja tarvitsemat toiminnot. Esimerkiksi korttelipihoissa raja-aitojen kaataminen on suotavaa, koska silloin voidaan yhdistää esimerkiksi jätehuoltoa, leikkipaikkoja ja pyykinkuivausalueita, jolloin viihtyvyydelle ja pihavihreälle saadaan raivattua lisää tilaa, neuvoo Puutarhaliitto ry.

Samalla päätetään myös alueesta, joka tulee viljelykäyttöön. Lisäksi sovitaan yhteisestä budjetista, jolla aluetta rakennetaan. Edullisimmillaan alueen saa toimimaan kierrätysmateriaalien avulla. Kivisellä tai katetulla pihalla voidaan ottaa astiaistutusten lisäksi käyttöön seiniä, rakentaa riippuvia puutarhoja tai viherryttää kattoja.

”Parhaiten onnistutaan, kun myös työn- ja sadonjaosta on sovittu etukäteen. Siinä on kaksi vaihtoehtoista periaatetta”, kertoo Taulavuori. Sato joko jaetaan vain sen kasvattajille tai kaikki voivat vapaasti korjata sitä kohtuullisuusperiaatteella. Parhaimmillaan satoa hyödynnetään yhdessä sadonkorjuujuhlien aikana, jolloin syksyn herkuista pääsee nauttimaan kaikki.

Näin perustat laatikkoviljelmän

1 Etsi pihalta tuulensuojainen, aurinkoinen ja lämmin paikka laatikkoviljelmälle. Tee lavalle salaojakerros ja levitä sen pohjalle noin 15 senttimetriä soraa. Levitä salaojakerroksen päälle juurimatto, joka estää rikkaruohojen ja puunjuurien pääsyn viljelmään. Tee juurimattoon muutama viilto, jotta vesi ja pieneliöt saavat kulkureitin. Jos teet irti maasta olevan viljelmän, levitä juurimatto silti laatikkokauluksen pohjalle.

2 Tee laatikkokaulus itse – netistä löytyy hyviä ohjeita – tai käytä kierrätettyjä lavakauluksia tai eurolavoja hyödyksi. Laatikkokauluksia saa hankittua myös puutarhamyymälöistä. Pienimuotoisen viljelmän voi perustaa myös erikokoisiin ruukkuihin.

3 Levitä hyvälaatuista multaa laatikkoon ja kylvä siemenet. Muista huolehtia kastelusta ja taimien harvennuksesta. Sitten vain satoa odottamaan!