Seinälude eli lutikka on yksi yleisimmistä asuntojen tuhohyönteisistä. Ne eivät leviä itsestään, vaan tulevat asuntoon yleensä ihmisen mukana. Tyypillisesti lutikka kulkeutuu kotiin lomatuliaisina matkatavaroissa tai käytetyn huonekalun kätköissä. Lutikoiden leviämisen voi kuitenkin estää.

Tavallisimmin lutikat viihtyvät makuuhuoneessa, piilossa sängyn rakenteissa ja listojen alla, mistä ne öisin ryömivät ruokailemaan. Jos sängyssä tai patjassa on pieniä mustia pisteitä tai vuodevaatteissa veritahroja, voivat ne olla olla jälkiä lutikan ulosteista ja puremisjäljistä.

Lutikat leviävät erityisesti majoitustiloissa, joissa asukkaat vaihtuvat usein. Lutikat käyttävät ravinnokseen ihmisen verta.

Roskalavalta voi tehdä epämiellyttävän löydön

Tukes (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto) muistuttaa, että roskalavalle, jätetilaan tai rappukäytävään hylättyjä huonekaluja ei välttämättä kannata poimia mukaan.

Lutikat voivat levitä kotiin käytetyn huonekalun, tavallisimmin sängyn tai sohvan, mukana. Kun kotiin tuo käytetyn huonekalun, kannattaa se käydä läpi ennen kotiin kantamista ja tutkia, näkyykö siinä merkkejä lutikoista. Pienet käytetyt huonekalut sekä vaatteet kannattaa kylmä- tai lämpökäsitellä.

Matkalla ollessa lutikat voivat löytää sängystä tiensä matkatavaroihin, sillä matkalaukussa on niille mieluisia suojaisia piilopaikkoja. Siksi matkatavarat kannattaa matkan jälkeen joko lämpökäsitellä saunassa tai pakastaa.

”On tärkeää, että käsittelylämpötila on riittävän korkea tai matala. Matkalaukun sisuksen lämpötilan tulisi nousta useaksi tunniksi 60 asteeseen. Vaatteet voi saunottaa tai pestä pesukoneessa 60 asteessa”, kertoo Tukesin ylitarkastaja Oskari Hanninen.

Kuumuudelle herkät pienemmät esineet voi pakastaa suljetussa pussissa noin viikon ajaksi. Parvekkeelle vieminen ei todennäköisesti auta lutikoihin, sillä lämpötila ei ole riittävän kylmä.

Ota heti yhteyttä isännöitsijään tai tuholaistorjuntaan

Jos huomaat kodissasi lutikoita, ota heti yhteyttä isännöitsijään tai tuholaistorjuntayritykseen. Jätä lutikoiden hävittäminen torjunta-alan ammattilaisille, sillä niiden torjunta kotikonstein on haastavaa. Pahimmassa tapauksessa ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin asuntoihin.

Tukes ylläpitää rekisteriä tuholaistorjujan tutkinnon suorittaneista henkilöistä sekä yrityksistä, jotka tekevät ammattimaista tuholaistorjuntaa. Rekisterissä on tällä hetkellä 77 tuholaistorjuntaa tekevää yritystä ja 248 tuholaistorjujan tutkinnon suorittanutta henkilöä.

Lue lisää: 

Kodin kutsumattomat vieraat piilesekelevät maton alla

Kodin tuholaiset kaihtavat sitä: Paneloi katto punaseetrillä

Näin ehkäiset lutikoiden leviämistä

Ostaessasi käytettyjä huonekaluja tai vaatteita

– Ennen ostopäätöstä tarkista, näkyykö huonekalussa merkkejä lutikoista.
– Lämpö- tai kylmäkäsittele käytetyt huonekalut, jos se on mahdollista.
– Pese käytetyt vaatteet riittävän kuumassa lämpötilassa (60 C).

Matkalla

– Tarkista majapaikassa, näkyykö sängyssä tai sohvassa merkkejä lutikoista: pieniä mustia pilkkuja patjassa ja sängyn tai sohvan rakenteissa.
– Älä säilytä matkalaukkua sängyn lähellä tai alla. Laita pesuun menevät vaatteet muovipussiin ja tyhjennä kotona suoraan pyykkikoneeseen.
– Jos ihollasi on aamulla pieniä kutisevia puremajälkiä, voi se olla merkki lutikoista.

Matkalta kotiin palattaessa

– Jos epäilet yöpyneesi paikassa, jossa oli lutikoita, pese kaikki vaatteet ja saunota tai pakasta mukana olleet tavarat. Muista paloturvallisuus saunassa.
– Jos mahdollista, pakkaa matkalla mukana olleet vaatteet ja matkalaukku jo ulkona esimerkiksi jätesäkkiin ja vie ne jätesäkeissä saunaan. Älä levittele matkatavaroita asunnossa.