Joulusiivouksen stressin voi välttää hyvällä suunnittelulla ja ennakoinnilla. Kaikkea ei tarvitse tehdä yhdessä päivässä, eikä pintoja kannata hangata pilalle likaa räjäyttävillä aineilla. Kun koko perheen ottaa mukaan siivoamiseen, on kaikilla hyvä mieli puhtaasta kodista.

Suunnittele milloin ja mitä siivoat. Jaa töitä eri päiville: kun teet yhden asian kerrallaan, sujuu työ nopeasti eikä aiheuta turhaa stressiä. Kun siivoat tasaisesti läpi vuoden, ei suursiivouksellekaan ole tarvetta. Näin neuvovat Martatkin.

1 Vie tavarat paikoilleen

Siivoa pikkutavarat pois käytön jälkeen, niin ne eivät ehdi muodostaa pinoja tasoille ja luoda epäsiistiä näkymää. Jos tavaroille ei ole paikkaa, järjestä sellainen: hanki lipasto, tasoille tai hyllyille laitettavia säilytyslaatikoita tai esimerkiksi sängyn alle mahtuvia laatikoita. Jos siivotessa löytyy tavaroita, joille ei ole enää käyttöä, vie ne kierrätykseen.

2 Imuroi säännöllisesti

Kun imuroit, nosta tuolit ja muut kevyet huonekalut sivuun. Käytä imuroinnissa lattiallesi sopivia suulakkeita. Nojatuolien ja sohvatyynyjen välit kannattaa imuroida säännöllisesti. Tiukkoihin väleihin kannattaa käyttää imurin kapeaa kärkisuulaketta, muuten sohvan ja huonekalut puhdistaa parhaiten pehmeille pinnoille tarkoitetulla pyöreällä tekstiilisuulakkeella.

Imuroi myös matot, sillä varsinkin nukkamattoihin kertyy herkästi pölyä ja likaa, kuten hiekkaa ja murusia. Esimerkiksi eläinten karvat irtoavat parhaiten pitkälankaisista matoista parkettisuulakkeen avulla, neuvoo Allaway.

3 Hyödynnä pakkassää

Mattojen puhdistaminen on hyvä viimeistellä kunnon tuuletuksella – varsinkin, jos ulkona on pakkasta. Pakkasessa raikastuvat myös vuodetekstiilit, tyynyt ja huovat. Myös vaatteiden kannattaa antaa viettää hetki pakkasessa tuulettumassa ja raikastumassa.

5 Pyyhi pinnat mikrokuituliinalla ja vältä turhia kemikaaleja

Pinnat on helppo pyyhkiä, kun niille ei ole kertynyt turhaa tavaraa. Mikrokuituliina on hyvä työväline pintojen pyyhkimiseen. Mikrokuitu on itsessään likaa irrottava materiaali. Pelkkä nihkeä liina irrottaa lian ja kerää myös pölyn tehokkaasti, eikä turhia ihoa ärsyttäviä kemikaaleja tarvitse käyttää. Neutraali tiskiaine sopii ylläpitosiivoukseen ja ikkunanpesuun, perusteellisempaan siivoukseen käy emäksinen aine. Lue testimme mikrokuituliinoista lehdestä 11/18.

Pyyhithän myös huolellisesti pinnat kodin bakteeripesistä, eli ovenkahvoista ja valokatkaisimista. Kun kaikki muu on puhdistettu, on vielä hyvä hetki mopata lattiat ja poistaa näin viimeisimmätkin hienojakoiset pölyt.

Lisää tietoa siivoukseen käytettävistä kemikaaleista, rasvalian poistamisesta ja siivouspalveluista löydät TM Rakennusmaailmasta 11/18.