Asenteet sukituksena tehtyä putkiremonttia kohtaan ovat runsaan kymmenen vuoden aikana muuttuneet. Ala on myös kehittynyt laatuun ja osaamiseen satsaamisen myötä. Sukituksia tekeviä urakoitsijoita on jo noin 100, ja isot rakennusalan yrityksetkin käyttävät sukitusmenetelmää putkiremonteissaan.

Sukittamalla eli rakenteita rikkomattomalla menetelmällä putkiremontteja on tehty Suomessa runsaat kymmenen vuotta. Kunnallisella puolella sukitus on ollut käytössä jo 70-luvulta saakka.

”Tänä aikana alamme on kehittynyt isoin askelin”, sanoo Modernit Viemärisaneerausmenetelmät (MoMent) ry:n puheenjohtaja Heikki Jyrämä.

Alalle on tullut paljon uusia urakoitsijoita. Sukitusalan viemärisaneeraajien henkilösertifiointikoulutus käynnistyy lokakuussa yhteistyössä Työtehoseura TTS:n kanssa. Kolmipäiväisen koulutuksen ja VTT:n valvoman onnistuneen näyttökokeen jälkeen saa henkilösertifikaatin. Tavoitteena on saada koulutettua asennusyritysten viemärisaneeraajista noin puolet seuraavan kolmen vuoden aikana.

”Ilman kunnon perehdytystä ei pääse sukitusalalle viemärisaneeraajaksi. Työntekijän työturvallisuus ja työn laatu ovat tärkeitä asioita. Siksi alalla jo olevien ja alalle tulevien kouluttaminen on tärkeä asia”, sanoo Heikki Jyrämä.

Sukitus on kevyempi tapa

Sukitus on Jyrämän mukaan aina perinteistä remonttia halvempi ratkaisu. Urakoiden läpimenoajat ovat tapauskohtaisia, mutta sukituksen kohdalla voidaan puhua jopa vain parin viikon haitta-ajasta. Hintojen vertaileminen on vaikeaa, koska sisällöt poikkeavat toisistaan ja jokainen tehtävä kohde on erilainen. Toteutuneiden hybridiremonttien neliöhinnat liikkuvat luokassa 500-600 e neliöltä. Tällöin on uusittu vesijohdot, sukitettu viemärit, uudistettu sähköt ja saneerattu kylpyhuoneet. Sukitusmenetelmällä tehdyn putkiremontin aikana asunnossa voi asua ja hanoista tulee vettä.

Vakuutusyhtiöiden suhtautuminen sukittamalla tehtyihin putkiremontteihin vaihtelee. Vakuutusyhtiöistä IF ja Dual Finland katsovat sukitetun putken uudeksi, samoin kuin perinteisellä menetelmällä tehdyn putkiremontin. OP katsoo sukitetut putket kymmenen vuoden ikäisiksi ja Lähi-Tapiola 15 vuoden ikäisiksi, kun saneeraus on tehty VTT:n sertifioimalla tavalla.

Lue lisää sukittamalla tehdystä omakotitalon putkiremontista tai rivitalon viemärisaneerauksesta TM Rakennusmaailman nettiartikkeleista.