Pitkään kestävä kylmä sääjakso ja sen jälkeen tapahtuva lauhtuminen pistää vesiputket koetukselle. Putket olisi hyvä suojata jo ennen kovia pakkasia. Vesi jäätyy putkessa, kun veden lämpötila laskee pakkaselle.

Omakotiasujan keinot putkistojen jäätymisen estämiseksi ovat yksinkertaiset. Varmista, että putket ja vesimittari ovat sellaisessa tilassa, jonka lämpötila on plussan puolella. Huolehdi lämpötilan nostamisesta tarvittaessa ylimääräisellä lämmityksellä esimerkiksi siirreltävällä sähköpatterilla. Putkien sisään voi myös asentaa lämpövastukset.

Hyvä, paksu lumipeite toimii eristeenä maassa oleville putkille, mutta jos lunta on vähän, olisi sitä hyvä yrittää kasata rakennusten seinustoille putkien tason yläpuolelle. Vältä kuitenkin tukkimasta sokkelin tuuletusaukkoja. Ulkona eristämiseen voi käyttää lumen lisäksi turvetta tai olkia. Sisällä putket voi myös peittää paksulla sanomalehtikerroksella.

Vesihanan voi jättää valumaan hitaasti kovimmilla pakkasilla, sillä juokseva vesi estää putkien jäätymistä.

Jos putket ehtivät varotoimista huolimatta jäätyä, kannattaa niiden sulattaminen jättää ammattilaisten tehtäväksi. Väärä sulattaminen voi johtaa putken rikkoutumiseen.