Keväällä matalalta paistavan aamu- ja ilta-auringon häikäisy kiinnittää taas katseen ikkunoihin. Ulkoa tulevan valon määrää ja kesällä edessä olevaa auringon kuumentavaa vaikutusta voi säädellä tehokkaasti kaihtimilla. Näillä ammattilaisten vinkeillä valitset kotiisi sopivat kaihtimet.

 1 Valitse asennustapa

Pinta-asennettavat kaihtimet asennetaan ikkunan karmiin, seinään tai kattoon. Kiinnitykseen käytetään kannakkeita, joihin kaihdinrulla naksautetaan paikoilleen. Näin kaihtimet voi irrottaa esimerkiksi ikkunoiden pesun ajaksi.

Perinteiset sälekaihtimet asennetaan ikkunoiden väliin, jolloin ne ovat suojassa pölyyntymiseltä.

2 Tarkista todelliset asennusmitat

Tarkista mitä valmistajan käyttämät mitat tarkoittavat. Mittaerot johtuvat kaihdinten erilaisista kiinnitystavoista. Jotkut valmistajat ilmoittavat asennusleveyden, toiset kaihtimen kankaan leveyden. Mittojen selitykset käyvät usein ilmi tuotepakkauksista. Jos valitaan pimentävää kaihdinta, kangas kannattaa mitoittaa pari senttiä ikkunalasia leveämmäksi. Näin valoa ei vuoda reunoilta.

3 Vakiokokoja on useita

Kaihdinten leveyksistä on saatavana useita vakiokokoja. Monissa kodeissa on kuitenkin erikokoisia ikkunoita, joihin vakiokoot eivät istu. Rullakaihtimia voi tilata mittatilauksena omilla mitoilla. Joitain kaihdinmalleja voi myös kaventaa itse kotikonstein. Esimerkiksi rullaverhon ylä- ja alaputken voi katkaista rautasahalla sopivaan mittaan ja kankaan leikata terävällä mattoveitsellä pari millimetriä niitä kapeammaksi. Bambukaihtimet on myös helppo kaventaa ikkunan leveyteen. Esimerkiksi plisé- ja Day & Night -kaihtimia ei voi kaventaa itse. Kangaslaskoskaihdinten kaventamista ei myöskään suositella.

4 Miltä haluat suojautua, katseilta, valolta vai kuumuudelta?

Kaihdinvalinnassa on tärkeää miettiä, haetaanko suojaa ennen kaikkea katseilta, valolta vai kuumuudelta. Osa kaihdinten materiaaleista on pimentäviä, osa läpikuultavia tai valoa siivilöiviä. Pimentävät kankaat heijastavat lämpösäteilyä tehokkaimmin takaisin ulospäin, joten ne estävät parhaiten myös kuumentumista. Läpinäkyvät screen-kankaat ja muut läpikuultavat materiaalit antavat näkösuojaa ja estävät häikäisyä, mutta eivät pimennä huonetta. Monissa pimennysverhoissa on valkoinen tausta, joka näkyy ulos päin. Huoneen saa pimeäksi valkoisellakin pimennysverholla.

5 Suojaa parvekkeelle

Lasitetulle parvekkeelle hyviä vaihtoehtoja ovat plisé-kaihtimet ja screen-kankaiset rullaverhot. Ne eivät pimennä parveketta tai peitä maisemaa täysin, mutta ne estävät häikäisyä ja vähentävät kuumenemista.

Tunnetko nämä kaihdintyypit?

Plisé-kaihdin: Kankainen, pehmeästi valoa suodattava vekkikaihdin muistuttaa ulkonäöltään paperivekkikaihdinta. Erikoisuuksiin kuuluu käyttömekanismi, jolla verhoa voi sekä nostaa perinteisesti alareunasta että laskea yläreunasta. Jos kotia halutaan suojata kadulta tulevilta katseilta, kaihtimen voi säätää peittämään vain ikkunan alemman puolikkaan. Näin yläreunasta pääsee yhä valoa huoneisiin. Kankaan voi pestä vaakatasossa, sillä se palautuu kuivuessaan alkuperäiseen vekkimuotoonsa.

Kangaslaskoskaihdin: Kaihdin laskostaa verhokankaan suurille poimuille, kun kaihdinta nostetaan ylös. Kangas laskostuu ryhdikkäästi siihen ommeltujen puurimojen ansiosta.

Bambukaihtimet: Oikeasta bambusta valmistetut kaihtimet kiertyvät joko rullaksi tai nousevat laskoksille, mekanismista riippuen. Ne ovat edullinen ja tunnelmallinen vaihtoehto ikkunoiden näkö- ja häikäisysuojaksi. Bambukaihtimia voi kaventaa itse.

Rullakaihdin: Tehokkaimmin pimennykseen sopii pimentävä rullakaihdin, joihin on saatavana myös läpikuultavia kankaita sekä läpinäkyvää screen-materiaalia. Niitä voi myös tilata omilla mitoilla tai kaventaa sopivaksi vakiolevyisistä malleista.

Day & Night -kaihtimet: Day & Night- kaihtimen kankaassa on vaakasuunnassa vuorotellen läpinäkyviä ja pimentäviä kaistaleita. Kangas kulkee kaksin kerroin. Kun kaihdinta nostetaan ja lasketaan, valon määrää ja verhon visuaalista ilmettä voi säätää saumattomasti. Kaihtimen voi kääntää pimentäväksi kiinni-asentoon tai auki.

Vinkit antoi suomalainen Pisla.