Suojaa helteen kuumuutta vastaan tarvitsevat kotona niin ihmiset kuin kotieläimet. Fiksuja toimia voi tehdä pienellä vaivalla ja ilman viilennyslaitteitakin.

Päivän paahteen ja keskipäivän kuuman ilman voi pitää visusti ulkona ja välttää lämpöä tuottavien laitteiden käyttämistä. Jos kuumuus sisällä on tukala, voi uuniruoan valmistamisen siirtää jollekin toiselle päivällä.

Aurinkosuojauksella on suuri merkitys kodin lämpötilaan. Siinä saavutetaan paras teho, jos säteilyn pääsy ikkunoille saadaan estettyä kokonaan esimerkiksi markiiseilla. Myös ikkunoiden välissä olevat sälekaihtimet auttavat.

”Eteläisestä Euroopasta tuttua, tehokasta aurinkosuojausta ei meillä Suomessa ole vielä hyödynnetty läheskään riittävästi. Erityisesti rakennusten ulkopuolisista aurinkosuojista olisi merkittävää hyötyä”, toteaa asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Suojaa kotia päivän kuumimpaan aikaan

Tarkista, että lämpöpatterit eivät ole päällä ja että kylpyhuoneen sähköllä toimiva mukavuuslattialämmitys on matalalla tai jopa suljettu. Helteellä lattialämmityksen lämpötila-asetusta voi pitää huomattavasti matalammalla kuin talvella tai jopa sammuttaa kokonaan helteiden ajaksi. Varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia ja muut pinnat kuivuvat päivän aikana.

Suojaa kuumuutta vastaan saat pitämällä ovet ja ikkunat kiinni päivällä. Avaa ikkuna vain varjon puolelta. Hyödynnä yön viileyttä ja tuuleta esimerkiksi makuuhuoneet vasta illalla.

Valitse energiatehokas jäähdytyslaite

Jos helteet ja tukala kuumuus jatkuvat pitkään, voi kotiin harkita hankkia ja ilmastointilaitteita hankitaan kotiin helpottamaan oloa. Tuulettimella huoneilman saa liikkeelle, jolloin iholta poistuu lämpöä nopeammin, mutta se ei alenna sisälämpötilaa.

Siirrettävät ilmastointilaitteet jäähdyttävät huoneilmaa ja poistavat siitä kosteutta, mutta niiden viilennyskyky on huonekohtaista. Viilennyslaite sopii sinne, minne ilmalämpöpumppua ei voi asentaa. Tutustu siirrettävien ilmastointilaitteiden vertailuumme lehdessä 6/22.

Ilmalämpöpumppu on tehokkain viilennyslaite kotiin. Ilmalämpöpumpun asentamisen voi tehdä vain pätevyyden omaava urakoitsija ja taloyhtiöissä hankinta vaatii taloyhtiön luvan. Maltillinen viilentäminen ilmalämpöpumpulla ei aiheuta merkittäviä kustannuksia.