Tonttijohdon putkirikko on kiinteistölle ikävä ja kallis yllätys. Putket ja vesimittari kannattaa eristää hyvin pakkaselta.

Putket ja vesimittari kannattaakin eristää hyvin pakkaselta, jotta ne eivät pääse jäätymään. Lisäksi viemärien toimivuuteen on hyvä kiinnittää huomiota.

”Kova pakkanen lisää vesimittareiden ja vesijohtojen jäätymisriskiä varsinkin, jos paksu lumipeite ei toimi eristeenä maanalaisille putkille. Tammi-helmikuu ovat otollista aikaa pakkasesta johtuville putkirikoille”, muistuttaa vastaava piirimestari Arja Johnsson HSY:n vesihuollosta.

Pidä vesimittaritila lämpimänä ja eristä tonttijohdot

Kiinteistön omalla vastuulla olevat tonttijohdot on liitetty esimerkiksi pääkaupunkiseudulla HSY:n vesijohtoverkostoon ja jätevesiverkostoon, jotkut lisäksi hulevesiviemäriin. Johtojen riittävä eristäminen estää niitä jäätymästä. Etenkin alle kahden metrin syvyydessä sijaitsevat putket on syytä eristää huolellisesti.

HSY muistuttaa, että kiinteistöjen omistajat maksavat itse vesimittareiden ja tonttijohtojen jäätymisestä aiheutuvat kustannukset, joten varotoimenpiteistä kannattaa huolehtia turhien kustannusten ja vedenjakelukatkosten välttämiseksi.

”Kannattaa myös muistaa, että jäätymisvaara ei ole välittömästi ohi, kun pakkanen alkaa lauhtua. Jos putket ovat jäätyäkseen, niiden jäätyminen kiihtyy vielä pakkasen lauhtuessa”, Johnsson huomauttaa.

Näin suojaat vesimittarin ja putket pakkaselta

• Varmista, että kiinteistön vesimittaritila on riittävästi lämmitetty. Tarkista samalla, ettei pakkanen pääse sisään teknisen tilan tai vesimittaritilan tuuletusaukoista ja -ovista.
• Lapioi tonttijohtojen liitoskohtien päälle mahdollisuuksien mukaan lunta lämmöneristeeksi.
• Jos huomaat eristyksessä puutteita, voit estää jäätymistä valuttamalla hiljalleen vettä putkesta. Varmista kuitenkin ensin viemäreiden kunnollinen toiminta, sillä talvisin viemäritkin voivat jäätyä.

Jos vesiputki tai vesimittari kuitenkin jäätyy, sulatustyöhön ei kannata ryhtyä itse. Sulje silloin vesimittariventtiilit kummaltakin puolelta vesimittaria, jos mahdollista, ja laita tilaan lämmitys. Ota yhteys paikallisen vesihuollon palveluntarjoajan vikailmoitusnumeroon. Ammattilaiset osaavat estää lisävahinkojen syntymisen ja huolehtivat paineiden purkautumisesta oikealla tavalla. Sulatustyön voi tilata yksityiseltä sulatusyritykseltä.

Jäätymään päässyt vesimittari pitää vaihtaa, ja tämä työ tulee tilata aina paikalliselta vesihuollon palveluntarjoajalta.