Sadevedet johdetaan katolta kourujen ja syöksytorvien kautta hallitusti rännikaivoon, sadevesiviemäriin ja siitä perusvesikaivoon. Perusvesikaivosta vedet ohjataan kunnalliseen sadevesiviemäriin, läheiseen avo-ojaan tai imeytetään kivipesän kautta tontin maaperään.

Materiaaliltaan kourut ovat usein maalattua tai muovilla pinnoitettua teräsohutlevyä. Maaperään asennettavat sadevesijärjestelmän osat ovat muovia. Muodoltaan kourut ovat puolipyöreitä tai kantikkaita. Kantikasta kourua pidetään hankalammin puhdistettavana kuin puolipyöreää. Avoin vesikouru valitaan puhdistettavuuden takia mieluummin kuin suljettu rakenne.

Myös polttomaalatusta alumiinista ja kuparista valmistettuja sadevesikouruja on saatavilla. Niille luvataan tavallista pidempi käyttöikä. Kouruja kuluttavat roskat, ilmansaasteet, säänvaihtelu ja auringon ultraviolettisäteilykin. Yksi pahimmista sadevesikourujen vihollisista on puista putoavat lehdet, neulaset ja risut.

Sadevesiä ei saa missään tapauksessa ohjata salaojiin. Jos näin tehtäisiin, rankkasateella salaojat täyttyisivät ja alkaisivat työntää vettä perustuksiin. Sade- ja salaojavedet kannattaa ohjata omia putkiaan pitkin yhteiseen perusvesikaivoon ja sieltä eteenpäin. Kaivoon asennetaan padotusventtiili, joka estää veden takaisinvirtauksen.

Muovinen järjestelmä on tarkoitettu lähinnä pieniin rakennuksiin. Pientaloihin valitaan useimmin teräskourut. Uuteen omakotitaloon menee 40-70 juoksumetriä kourua ja 4-10 kappaletta syöksytorvia rakennuksen koosta, muodosta ja kattotyypistä riippuen.

Teräs on tavallisesti paksuudeltaan 0,5-0,7 millimetriä ja sen pinta joko polttomaalataan tai pinnoitetaan muovilla. Näille luvataan 10-20 vuoden käyttöikä. Alumiinista valmistettu järjestelmä kestänee näitäkin pidempään. Tuotteita myyvät valtakunnallisesti toimivat valmistajat, paikalliset peltiyritykset ja osia voi ostaa myös rautakaupasta.

Sadevesijärjestelmä asennuksineen voi maksaa 2 000 – 5 000 euroa omakotitaloon. Usein järjestelmän kanssa ostetaan myös kattoturvatuotteita kuten lumiesteitä ja kattotikkaita.

Puolipyöreä kouru vetää valmistajien mukaan hieman paremmin kuin kantikas. Veden virtauserot eivät kuitenkaan pyöreän ja kantikkaan välillä ole merkittäviä. Enemmän kyse on ihmisten mieltymyksistä ja paikkakunnan rakentamistavoista.

Sadekourujen ja syöksytorvien vetävyyteen vaikuttaa todellisuudessa niiden poikkipinta-ala, saumattomuus, kourujen kaato ja puhtaus. Iso putki vetää pientä paremmin, saumaton on määrämittaista edistyksellisempi, kourut kannattaa puhdistaa roskista ja kourun kaadon tulisi olla vähintään kolme millimetriä metrillä.