Tokion 2020 kesäolympialaisten yhteyteen rakennetaan puinen Metsä-paviljonki suomalaisten urheilijoiden ja yritysten käyttöön.

Paviljonki rakennetaan teollisesti valmistetuista Kerto LVK -puuelementeistä ja sen on suunnitellut arkkitehti Pekka Helin Arkkitehtitoimisto Helin & Co:sta. Paviljongin toteuttaa Metsä Group yhteistyössä Business Finlandin kanssa.

Paviljongin suunnitellut arkkitehti Pekka Helin kuvailee suunnittelua kiinnostavaksi ja haasteelliseksi projektiksi. Suunnittelun raameina olivat materiaali eli Kerto LVL -elementit sekä rakennuksen helppo siirreltävyys ja koottavuus, jotta sitä voidaan käyttää myöhemmin uudelleen.

”Paviljongin piti perustua teollisiin tuotteisiin, ei siis mitään monimutkaista fancy-arkkitehtuuria”, Helin kertoo.

”Puun luontaista joustavuutta on rakennuksissa osattu hyödyntää maanjäristysten varalta. Tähän on tullut mukaan ikivanha japanilainen estetiikka ja minimalistinen hienostuneisuus. Sitä samaa löytyy myös täältä pohjoisista oloista. Se oli abstraktina ajatuksena mielessäni, kun aloin suunnitella Metsä-paviljonkia”, Helin kuvailee.

Haasteen suunnittelulle toi paviljongin sijoituspaikka Suomen suurlähetystön alueella, Tokion keskustassa. Rakennus piti suunnitella ahtaalla tontilla valmiiksi sijaitsevan autotallin päälle ja ympärille.

Ympäristöystävällinen Kerto LVL tuo puun hyödyt rakentamiseen

Kerto LVL tuotetaan hyvin ympäristöystävällisellä prosessilla uusiutuvasta raaka-aineesta. Tuotannon päästöt ja energiantarve ovat pienet, ja puu materiaalina sitoo hiiltä rakenteisiin pysyvästi.

”Puurakentamisen suurin hyöty, ekologisuus ja kestävän kehityksen tukeminen, ovat tämän päivän keskeisimpiä asioita”, Helin muistuttaa.

”Siinä sidotaan suuria määriä hiilidioksidia varsin pysyvään olotilaan, josta se ei vapaudu pitkiin aikoihin. Eivätkä puurakenteet tai -rakentaminen aiheuta minkäänlaisia haitallisia päästöjä asuin- tai työympäristössä.”

Kerto LVL -tuotteista valmistetut elementit ovat kevyitä ja ympäristöystävällisiä. Paviljongin tehdasvalmisteiset elementit kuljetetaan merikonteissa Japaniin ja kootaan paviljongiksi paikan päällä.